nakon prosvjeda

Benčić i Grbin: Građanima je dosta korupcije, laži, kriminala i HDZ-a

17.02.2024 u 13:49

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin i koordinatorica Možemo! Sandra Benčić rekli su nakon prosvjeda u organizaciji lijevo-liberalnih stranaka u subotu da je najvažnija poruka građana da im je dosta korupcije, laži, kriminala i HDZ-a te da stranke još nisu razgovarale o velikoj koaliciji

"To je najvažnija poruka od danas - dosta je korupcije, laži, kriminala, dosta je HDZ-a", rekao je Grbin u izjavi za novinare nakon prosvjeda na Markovom trgu. Nije htio davati procjene o broju okupljenih, ali je rekao kako je bilo "stvarno puno ljudi".

"Ova priča je danas počela, nije završila. Sljedeći tjedan u Saboru raspravljamo o raspuštanju. Toliko ih je strah, da nam prvi put nisu javili kada će biti ta rasprava. HDZ se boji i to je najvažnija poruka od danas", istaknuo je Grbin. Upitan kakve su sada šanse za predizborne koalicije, odgovorio je da još nisu stigli razgovarati.

  • +61
Prosvjed 'Dosta je! Idemo na izbore!' Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

"Ono što je potpuno jasno - Hrvatska je zrela za promjene, a na nama je ogromna odgovornost da nešto napravimo po tom pitanju. Hoće li to biti zajednički nastup, ne mogu sad odmah odgovoriti, ali mogu reći da će određenih razgovora biti", rekao je Grbin. Benčić je kazala da se danas u prosvjednoj atmosferi vidjelo da Hrvatska još uvijek ima duha i da neće postati ni Mađarska ni Srbija.

"Često se našim građanima predbacuje da nisu na ulici, ali vidite, kada se pređe crta, uvijek znamo stati na pravo mjesto i poručiti ono što treba poručiti - ono što se poručilo HDZ-u za Stojedinicu, ono što se poručilo Karamarku kada je on pretjerao, sada se poručilo Andreju Plenkoviću", ocijenila je Benčić.

  • +22
Prosvjed 'Dosta je!' na Markovu trgu Izvor: Pixsell / Autor: Luka stanzl/PIXSELL

Upitana hoće li na izbore sa svim strankama koje su danas bile na prosvjedu na Markovom trgu, odgovorila je da o tome nisu razgovarali jer su se koncentrirali na organizaciju prosvjeda. Poručila je da traže da se Sabor raspusti odmah, podsjetivši da su jučer predali potpise da ta točka dođe na dnevni red te će tražiti da se glasa o raspuštanju Sabora.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

"Naravno, to ovisi o većini, ali ja sad postavljam pitanje Plenkoviću - boji li se tvoja većina izbora? Zašto se bojiš izbora? Zašto ne raspustimo parlament i zašto ne idemo na izbore?", istaknula je, ocijenivši da je premijer sada došao u situaciju da će glasanje morati pokazati je li spreman za izbore ili je kukavica. Odgovarajući na pitanja o potencijalnim predizbornim koalicijama, Benčić je ustvrdila da ove stranke kontinuirano surađuju u Saboru.

na markovu trgu

Benčić, Grbin i ostali 'zapalili' prosvjednike, Peović zapalila baklju

Pogledaj galeriju

"Neke stranke koje su danas organizirale ovaj prosvjed su već u koalicijama. Mi razgovaramo sa SDP-om da idemo zajedno u onim jedinicama gdje to zaista ima sinergijski efekt. O tome ćemo razgovarati u narednim tjednima i vrlo brzo kad to dovršimo ćete znati", istaknula je. Pri tome je dodala da nisu razgovarali o velikoj koaliciji, niti je to 11 stranaka stavilo na stol, već mediji. Između ostalog, navela je da trebaju izaći na izbore na onaj način koji će mobilizirati najveći broj građana i koji će osigurati da programski, vrijednosno i politički stabilnu vladu s minimalno dva mandata kako bi "korupcijski model HDZ-a otišao u ropotarnicu povijesti".