NAKON ŠOKANTNIH IZBORA

Belgija u potrazi za koalicijskom Vladom

14.06.2010 u 20:26

Bionic
Reading

Nakon pobjede flamanskih separatista na parlamentarnim izborima koji su prouzročili nelagodu na financijskim tržištima zbog dugoročne budućnosti zemlje i rastućeg duga, Belgija je u ponedjeljak započela potragu za koalicijskom vladom, javlja Reuters.

Zabrinutost zbog poziva pobjedničkog Novog flamanskog saveza (N-VA) na podjelu Belgije na crti jezičnih razlika i opasnosti da bi dugi koalicijski pregovori mogli odgoditi smanjenje potrošnje povisili su premiju koju investitori traže za belgijske vladine obveznice.

"Stranka koja je dobila najviše glasova je separatistička stranka i zbog nje se postavlja pitanje tko će, dugoročno gledajući, otplatiti taj dug", kazao je analitičar Credit Agricole

Kralj Albert je primio premijera na odlasku Yvesa Letermea i prihvatio ostavku njegove vlade kao i ostavke predsjednika oba doma parlamenta.

Kralja su također posjetili čelnici obiju pobjedničkih stranaka, Bart de Wever iz Novog flamanskog saveza (N-VA) i Elio Di Rupo iz Socijalističke stranke (PS) francuske jezične zajednice, no nikakvo priopćenje nakon toga nije uslijedilo.

N-VA je s izbora izašla kao najjača stranka u Flandriji, nizozemskog govornog područja u sjevernoj Belgiji, ali je i u cijeloj zemlji koja broji 10,6 milijuna stanovnika osvojila najviše glasova.

PS je druga najjača stranka u Belgiji koja je osvojila zasebne izbore u frankofonoj Valoniji na jugu zemlje.

"PS će djelovati na konstruktivan način u cilju stabiliziranja zemlje", rekao je Di Rupo

Neki se, poput uvodničara francuskog dnevnog lista La Libre Belgique, pitaju da li je De Wever uistinu sposoban sudjelovati u pregovaračkom procesu s frankofonima.

Iako se konačni rezultati tek trebaju potvrditi, N-VA bi mogla imati 27 od 150 mjesta u parlamentu, jedno više od PS-a.

No, zajedno s flamanskim socijalistima, PS bi mogao postati najjači klub zastupnika što bi značilo i da bi Di Rupo mogao postati premijer.

Investitore brine mogućnost dugih koalicijskih pregovora.