odustaju od ublažavanja

Belgija se sprema postrožiti mjere zbog porasta zaraženih

17.11.2021 u 16:13

Bionic
Reading

Belgija bi mogla postati posljednja u nizu europskih zemalja koja će odustati od ublažavanja mjera zatvaranja te vjerojatno obustaviti najrizičnije aktivnosti noćnog života i pozivati na rad od kuće

Državni savjetodavni odbor za koronavirus, koji odlučuje o javnozdravstvenim mjerama, treba dogovoriti strategiju kako bi se stavio pod kontrolu sve veći broj zaraženih.

Mjere koje je predložio službeni savjetodavni panel uključuju jednomjesečnu obustavu javnih aktivnosti u zatvorenom prostoru poput noćnih izlazaka, plesnih događanja, kontaktnih sportova i studentskih okupljanja. Rad od kuće trebao bi biti obvezan do božićnih blagdana, zaključio je panel.

No tek treba vidjeti hoće li se predložene mjere i provoditi.

Unatoč visokoj stopi cijepljenja od 75 posto, prema vladinim statistikama, raste broj zaraženih i pritisak na bolnice. Od ponedjeljka je 533 ljudi na intenzivnoj njezi, u odnosu na 418 prošli tjedan, pokazuju službene brojke.

Oko sedam posto od 11,5 milijuna stanovnika Belgije već je primilo treću dozu protiv covida-19 koji je odnio 26.000 života u toj zemlji, a pet milijuna u svijetu, prema podacima web stranice Worldometers.

Mala europska nacija u posljednjih je šest mjeseci postupno ukidala najstrože mjere protiv koronavirusa, a početkom listopada ponovno su otvoreni noćni klubovi.

Uvođenjem strožih mjera Belgija će se pridružiti zemljama poput Nizozemske, Austrije, Latvije i Grčke.