MLJEKARI PRED BANKROTOM

Belgija natopljena s tri milijuna litara mlijeka

16.09.2009 u 18:53

Bionic
Reading

Belgijski su poljoprivrednici u srijedu izlili tri milijuna litara svježeg mlijeka po oranicama, gnjevni zbog niskih otkupnih cijena mlijeka, koje ih, kako kažu, vode u bankrot, prenijeli su mediji

BRUXELLES - Vlasnici poljoprivrednih dobara na kojima se proizvodi mlijeko tvrde da su svjetske cijene mlijeka toliko pale da ga moraju prodavati u pola cijene, zbog čega ih većina ne uspijeva platiti ostale pristojbe. Da bi pokazali svoj očaj i gnjev, poljoprivrednici u južnoj Belgiji su na 300 traktora zakvačili kontejnere s mlijekom koje su potom izlili po oranicama.

"Moram pokazati svoj revolt, jer ovo je skandalozno", rekao je belgijski poljoprivrednik i proizvođač mlijeka Erwin Schoepges. Kriza je navela mnoge poljoprivrednike iz zemalja EU-a na "mliječni štrajk", pa ih je nekoliko tisuća odbilo predati mlijeko industrijskim pogonima za preradu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Romuald Schaber, predsjednik europske Uprave poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom mlijeka, izjavio je kako misli da će nakon toga poteza mnogi veliki trgovački centri uskoro - možda već idući tjedan - ostati bez mlijeka i mliječnih proizvoda na svojim policama. "Očekujemo katastrofu. Nitko ne može proizvoditi mlijeko po ovim cijenama", kazao je.

Mljekari zahtijevaju višu cijenu mlijeka po kilogramu sa sadašnjih 18 do 24 eurocenta na 40 eurocenta. Ocijenili su da bi na taj bi način uspjeli pokriti svoje troškove.