TEŠKA SITUACIJA

Belgija dublje u krizi, EK želi formiranje vlade što prije

08.07.2011 u 16:01

Bionic
Reading

Europska komisija ne želi komentirati političku situaciju u zemljama članicama i želi da Belgija, koja tone sve dublje u političku krizu, dobije vladu što je prije moguće, rekao je u petak njezin glasnogovornik

'Pozorno pratimo razvoj situacije i imamo povjerenja u demokratske snage da će tražiti dogovor o formiranju vlade što je prije moguće', izjavio je glasnogovornik Europske komisije Olivier Bailly, potvrdivši da Komisija na komentira političku situaciju u zemljama članicama.

U četvrtak je propao i osmi pokušaj dogovora između flamanske i frankofone zajednice o formiranju vlade nakon parlamentarnih izbora održanih još u lipnju prošle godine. Predsjednik najjače flamanske stranke NVA Bart DE Wever odbio je u četvrtak najnoviji prijedlog na kojem bi se temeljili budući pregovori o formiranju vlade koji je sastavio mandatar Elio di Rupo, valonski socijalist.

Elio di Rupo u svom je prijedlogu uvelike izišao u susret flamanskim zahtjevima za više autonomije, ali ga je De Wever svejedno odbio.

Belgija je podijeljena na bogatiju sjevernu regiju Flandriju, u kojoj je službeni jezik nizozemski, Valoniju na jugu, gdje je službeni jezik francuski te regiju glavnog grada Bruxellesa, koja je službeno dvojezična, ali u kojoj frankofono stanovništvo ima većinu.

Flamanski zahtjevi idu u pravcu velike autonomije, gotovo do potpune samostalnosti, iako to glavnina političkih stranaka službeno ne traži, a frankofoni dio Belgije želi sačuvati saveznu državu. Zbog zasad nepomirljivih razlika u pogledima kako urediti državu, Belgija već punih 13 mjeseci nema vladu.

U belgijskim političkim krugovima počinje se spominjati potreba za međunarodnim posrednicima u rješavanju krize.

List na flamanskom jeziku De Morgen piše da pozivi za uključivanje međunarodnog posrednika postaju sve glasniji. 'Vrijeme je za međunarodnog posrednika. Drukčije doista nikad nećemo uspjeti', citira list flamanskog političara Jana Rogiersa. Frankfoni liberal Alain Destexhe predlaže da se za posrednika imenuje 'neka europska osoba' ili netko iz neke federalne države poput Kanade ili Švicarske.