UNATOČ PRESUDI

Bauk: Nema prepreke za Vlahušićevu kandidaturu

28.02.2015 u 15:11

Bionic
Reading

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je u subotu u Dubrovniku kako je HNS-ov Andro Vlahušić pobijedio na dubrovačkim izborima 2013. godine bez potpore SDP-a, te kako ne postoje zakonske prepreke da se kandidira za novi gradonačelnički mandat i na prijevremenim izborima i u slučaju pobjede obnaša tu dužnost

Na novinarski upit je li SDP 'smokvin list za pokrivanje zlouporabe položaja i ovlasti', za što je Vlahušić pravomoćno osuđen krajem prosinca prošle godine na uvjetnu zatvorsku kaznu u aferi Šipan, Bauk je odgovorio kako se gradonačelnik bira voljom građana. 'Ukoliko građani izaberu Vlahušića, on je postao gradonačelnik voljom građana. Zakon je predvidio slučajeve kada se ne može obnašati ta dužnost i ti slučajevi ovdje nisu ispunjeni. To je sve što mogu reći', rekao je.


Ipak je podsjetio kako 2013. godine SDP nije podržao Vlahušićevu kandidaturu. 'On je tada svejedno pobijedio. Mi poštujemo volju građana i ja želim da tako građani izaberu i ovaj put', poručio je Bauk.

Inače, na redovnim lokanim izborima 2013. godine SDP je u Dubrovniku izašao na izbore sa svojim kandidatom Nikom Šaljom, a kao glavni razlog uskraćivanja potpore HNS-ovom Vlahušiću tada se spominjala nepravomoćna presuda upravo u aferi Šipan. Početkom veljače ove godine ta je presuda pravomoćno potvrđena na Vrhovnom sudu, no SDP je ovaj put ipak odlučio dati potporu Vlahušiću, pa tako izlaze na prijevremene izbore u Dubrovniku u koaliciji s HNS-om i HSU-om.

Također, samo dan prije nego je odluka Vrhovnog suda postala javna, Uskok je objavio kako je protiv Vlahušića otvorio istragu u slučaju Revelin, gdje ga također sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, zbog navodnog pogodovanja dubrovačkom ugostitelju prilikom najma tvrđave Revelin. Prvi krug prijevremenih izbora u Dubrovniku je 8. ožujka.