MIJAT STANIĆ

'Bauk mi je potvrdio, imamo dovoljno potpisa'

14.01.2015 u 21:02

Bionic
Reading

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić rekao je u srijedu da ima potvrdu ministra uprave Arsena Bauka da su skupili preko 460.000 ispravnih potpisa što je, ističe, više nego dovoljno za raspisivanje referenduma "Ne damo naše autoceste" te vjeruje da će se uskoro i raspisati.

'Narode uspjeli smo, ministar Bauk potvrdio - imamo preko 460 tisuća važećih potpisa, uskoro referendum Ne damo naše autoceste', napisao je na Facebooku Stanić.

Izjavio je Hini kako vjeruje da će referendum uskoro biti raspisan prema Zakonu o referendumu te kako očekuje da će se građani izjasniti protiv davanja autocesta u koncesiju. Svoje očekivanje temelji, kako kaže, na tome što su građani vrlo rado potpisivali inicijativu.

Rekao je da je prema odluci Ustavnog suda za raspisivanje referenduma potrebno 405.000 potpisa, što znači da imaju dovoljno prikupljenih potpisa.

Zahtjev za raspisivanje referenduma ide na Vladu sljedećeg tjedna, rekao je Stanić, koji očekuje da će nakon toga Hrvatski sabor što prije uvrstiti tu točku dnevnog reda u svoju proceduru i donijeti odluku o raspisivanju referenduma.

Rekao je kako misli da neće biti potrebe za provjeravanjem ustavnosti pitanja.

Na temelju zaključka Vlade, Ministarstvo uprave zaprimilo je 24. prosinca prošle godine od Hrvatskog sabora popisni materijal radi provjere broja i vjerodostojnosti potpisa birača, sukladno Zahtjevu za raspisivanje državnog referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju, tzv. monetizaciju. Provjera je provedena na slučajnom uzorku koji je utvrdio Državni zavod za statistiku. Predstavnici inicijative 'Ne damo naše autoceste' predali su 17. studenog prošle godine predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki prikupljene potpise.