STVAR POLICIJE I SUDA

Bauk: Lalovcu su stavili 'uhićenja' u usta

10.07.2015 u 09:52

Bionic
Reading

Na najavu skorih uhićenja i gospodarstvenika koju je sinoć za u intervjuu za HRT iznio ministar financija Boris Lalovac, reagirao je jutros ministar uprave Arsen Bauk. Upitan je li dobro da ministar najavljuje uhićenja, Bauk je rekao da je začuđen time jer to predlaže policija, a odlučuje sud. 'Ja sam se, moram priznati začudio. Ukoliko se ostvare uvjeti za to da netko bude uhićen, to će najprije policija predložiti DORH-u, onda će o tome u konačnici odlučiti sud', kazao je Bauk

U naknadnom razgovoru za tportal, Bauk je pojasnio da ministar Lalovac nije najavio uhićenja. 'U njegovom intervjuu od 11 minuta nigdje ta riječ nije spomenuta', upozorio je Bauk. Lalovac je, naime, rekao da provode nove istrage protiv ljudi iz gospodarskog i bankarskog miljea, te da će se o novim slučajevima čuti vrlo brzo.

'To je u skladu s njegovim djelokrugom. Zato je valjda i formiran taj odjel Porezne uprave. Začudio sam se samo zato što se njega stavlja u kontekst uhićenja, jer to provodi sud na temelju zahtjeva policije i Državnog odvjetništa, u konačnici. Mislim da su mu stavili u usta riječi koje nije izgovorio, to je bio izvor mog čuđenja. Inače, intervju je, po meni, bio dosta odlučan i odličan u okviru njegovog djelovanja', naglasio je Bauk za tportal.

Gostujući jutros u emisiji 'Novi dan' televizije N1, Bauk je komentirao i to što je ministar Lalovac pod posebnom policijskom zaštitom. Rekao je da to nije prvi put da jedan ministar osim službene ima i posebnu zaštitu.

'I ministar Matić i potpredsjednica Opačić imali su pratnju, ali to ovisi o okolnostima', kazao je Bauk.

Govoreći o nenajavljenom dolasku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u kabinet ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, poručio je da su njegova vrata predsjednici uvijek otvorena.

'Za druga ministarstva ne želim komentirati. A ako je radila pritisak na ministra, to je za osudu. Nisam siguran koliko bi bilo u skladu s Ustavom da se predsjednica u takve stvari upliće.'

Odgovarajući na pitanje što ako Ustavni sud, koji je navodno već potpisao odluku u slučaju Sanader, odbaci presudu, kazao je da 'i iznad Ustavnog suda postoji onaj u Strasbourgu koji će to preispitati'. Dodao je da političke implikacije i kalkulacije ne bi komentirao te da se u navedenom slučaju, po njegovu shvaćanju prava, ne bi ostvarili uvjeti za Sanaderov izlazak iz zatvora.

Naposljetku, osvrnuo se i prozivanja zbog još uvijek nepoznatog datum izbora. 'Njega određuje predsjednica, pa HDZ kuca na kriva vrata', zaključuje Bauk.

Gostovanje ministra Bauka u emisiji 'Novi dan' možete pogledati ovdje