SREĐIVANJE BIRAČKOG POPISA

Bauk kreće u borbu protiv lažnih birača

  • Autor: VLM agencija
  • Zadnja izmjena 09.05.2012 21:55
  • Objavljeno 09.05.2012 u 21:55
Arsen Bauk

Arsen Bauk

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić/CROPIX

Dio birača će se izbrisati iz biračkih popisa u Hrvatskoj i staviti na birački popis u dijaspori, kaže ministar Bauk

'U ponedjeljak ćemo u Vrgorcu predstaviti Zakon o prebivalištu koji će biti osnova da policija može iz evidencije prebivališta, a onda i biračkih popisa izbrisati one ljude za koje se utvrdi da ne žive na adresama na kojima su prijavljeni, pogotovo u onim krajevima gdje je zabilježeno da je više desetaka osoba prijavljeno na jednoj adresi. Na taj način će se birački popis izjednačiti sa stvarnim stanjem, a dio birača će se izbrisati iz biračkih popisa u Hrvatskoj i staviti na birački popis u dijaspori', rekao je u srijedu navečer na tribini 'Promjene u izbornom sustavu' u zadarskoj Gradskoj knjižnici ministar uprave Arsen Bauk.

Naglasio je da je prioritet urediti popis birača do sljedećih lokalnih izbora iako će se oni održati po postojećem ustroju, dok se za parlamentarne izbore razmišlja o formiranju pet većih jedinica.

'Na taj bi se način izjednačile jedinice po broju birača te bi se riješile nelogičnosti oko granica izbornih jedinica', nastavio je Bauk i dodao da je sada najsporniji problem lokalne samouprave, odnosno česti sukobi između načelnika i vijeća općina različitih političkih opcija. Najavio je da se u Ministarstvu uprave priprema Zakon o lokalnim izborima koji će ići u dva saborska čitanja i široku javnu raspravu, a govoreći o promjenama u izbornom sustavu za parlamentarne izbore, ministar je istaknuo problem u glasanju nacionalnih manjina.

'Želimo naći takvo rješenje da se na izborima za Sabor predstavnici manjina ne moraju izjašnjavati po nacionalnoj osnovi na biračkom mjestu jer držimo da to nije primjereno jednoj europskoj državi u 21. stoljeću. Sada su nacionalne manjine izdvojene na posebnom popisu, a mi ih želimo vratiti na opći birački popis', objasnio je Bauk i dodao da se po pitanju dijaspore neće mijenjati ništa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi