FINANCIJSKE SANKCIJE

Bauk kaznio Finu zbog registra zaposlenih u državnoj upravi

23.04.2012 u 16:36

Bionic
Reading

Vlada je odlučila da neće isplaćivati novac Fini dok ne odradi posao koji je s njom ugovorila. To je prvi put da je država uskratila novac bilo komu, a pogotovo državnoj tvrtki

Bauk sprema Zakona o etici u obnašanju javne dužnosti

Naime, Registar zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama ni nakon dvije godine nije u funkciji. Vlada je nezadovoljna i time što registar ne omogućava isplatu plaća preko Centralnog sustava plaća, umjesto preko 180 sustava, kakvo je trenutačno stanje, piše Novi list. Time je Fina izgubila 786 tisuća kuna na mjesec koje je trebala dobivati u ovoj i sljedećoj godini.

U Fini inzistiraju na tome da su registar uspostavili na vrijeme i da su sve odradili u dogovorenim rokovima. Predmet je bio Registar zaposlenih u javnom sektoru, a ne centralizirani obračun plaća.

U Ministarstvu uprave pak inzistiraju na tome da rokovi nisu poštovani jer se u trenutku sklapanja ugovora nije dobro procijenila složenost procesa primjene ovog projekta s obzirom na velik broj uključenih institucija i korisnika (podatke unosi 2.238 institucija, odnosno više od 3.600 autoriziranih ljudi ažurira podatke za oko 231.000 zaposlenih u javnom sektoru), zbog čega su prekoračeni rokovi.

Iz Ministarstva uprave Arsena Bauka objasnili su tako da nove uplate Fina može očekivati kad zaposleni u Ministarstvu uprave i Ministarstvu financija dobiju prve plaće preko Centraliziranog obračuna, što će biti test za to funkcionira li sustav.