VIŠE BIRAČA NEGO PUNOLJETNIH GRAĐANA

Bauk elektronskim registrom sređuje popis birača

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 04.10.2012 13:07
  • Objavljeno 04.10.2012 u 13:07
Arsen Bauk

Arsen Bauk

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila urediti registar i popis birača. Ministar uprave Arsen Bauk predstavio je novi Zakon o registru birača prema kojem se uspostavljan registar birača kao jedinstvena elektronička baza podataka svih državljana koji imaju biračko pravo

Ministar uprave Arsen Bauk naglasio je da će ovim zakonom postojati dvije različite evidencije registar birača i popis birača.

Registar je elektronička baza o biračima koja će se voditi preko tri evidencije građana s trajnim boravištem u Hrvatskoj, građana s privremenim boravištem i državljana EU.

S druge strane popis birača postaje ad hoc popis koji se ustrojava za svake izbore. Bauk je rekao da će se na taj način osigurati točnost i trenutna ažurnost popisa birača.

Inače, na popisu birača uoči parlamentarnih izbora nalazilo se 4,09 milijuna građana (ne računajući dijasporu u kojoj je bilo 411.758 birača), a u Hrvatskoj je evidentirano 4,29 milijuna stanovnika od kojih je 3,1 milijun punoljetnih osoba s pravom glasa, očiti je ogromni višak birača na popisu kojeg trenutačno koristimo. 

Ako Sabor usvoji prijedlog ovog zakona, trebali bi uskoro imati umjesto 4,1 milijuna, nešto manje od 3,8 milijuna birača na popisu - rekao je Bauk.

Važećim zakonom građani se upisuju u popise birača prema mjestu prebivališta, a budući da institut prebivališta uskoro nestaje te ćemo imati samo trajno i privremeno boravište, promjene zakona su i u tom pogledu prijeko potrebne.  

Novi zakon daje veće ovlasti središnjem tijelu državne uprave nadležnom za poslove opće uprave te nadležnim uredima. U slučaju da ured utvrdi da su u evidenciju birača s trajnim boravištem upisane osobe koje su se iselile u inozemstvo, brisat će ih iz evidencije birača.

Uvodi se i institut 'aktivne registracije' za one koji neće imati trajno boravište u Hrvatskoj, a prethodna registracija provodit će se informatičkim putem. Slično je za građane koji žele glasovati izvan mjesta trajnog boravišta - moći će se privremeno upisati na biračko mjesto informatičkim putem ili odnošenjem zahtjeva u bilo kojem uredu u Hrvatskoj, neovisno o mjestu upisa u registar birača - što do sada nije bio slučaj. Aktivna registracija provodit će se za svake izbore te će samo aktivno registrirani birači ući u popis birača. 

'Nakon ovog zakona u dijaspori nećemo više imati 450.000 birača nego onaj broj koji se pred svake izbore registrira, čime ćemo ukloniti bilo kakvu mogućnost da se na popisu birača u dijaspori nađu umrle osobe', rekao je Bauk.

Popis birača zaključivat će se rješenjem najkasnije osam dana prije dana održavanja izbora ili referenduma, a ovim zakonom se rješava i mogućnost da državljani drugih država članica Europske unije izađu na izbore u Hrvatskoj kada se, nakon ulaska Hrvatske u EU, budu birali zastupnici za Europski parlament. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi