OBJAVA U SEDAM TOČAKA

Bauk: Budite oprezni s crnim humorom; evo čemu služe priče o 'bogatom barbi' na Braču

09.05.2020 u 16:28

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk na svom je Facebook profilu objavio sedam točaka o situaciji s koronavirusom na otoku Braču. Objavu prenosimo u cijelosti

1. Naslov "Na Braču nema novooboljelih" je točan samo zbog toga što jučer nitko nije testiran.

2. Broj od 22 zaražena je naizgled velik, ali on je posljedica činjenice da su, za razliku od inače, testirani svi bliski kontakti prvooboljelih, a ne samo oni sa simptomima. Da se postupalo kao i dosad bliski kontakti bez simptoma išli bi u izolaciju i vjerojatno ozdravili bez da su i znali da su bili zaraženi, a broj koji bi bio u statistikama bio bi manji od 10.

3. Danas će se testirati oko 200 kontakata od ova 22 oboljela. 200 testiranih na otok od 14.000 stanovnika predstavlja oko 1,5% populacije i ekvivalent je oko 60.000 testiranih u RH.

4. Ovo što se danas događa na Braču posljedica je nečeg što svoje korijene ima u događaju od prije 20 dana kad je osoba koja se ne može samostalno brinuti o sebi otpuštena iz KBC Split i koja nije testirana. Argumenti koje smo jučer čuli od KBC Split nisu logični jer znajući vrijeme inkubacije i vrijeme u kojem virus ostaje u tijelu osobe upravo ukazuje da je vjerojatno da se "nulti pacijent" zarazio prije 20 dana. Posljedice onoga sto danas napravimo vidjet će se u roku cca 20 dana (to vrijedi za cijelu zemlju).

  • +25
Brač Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

5. Svatko tko je u obitelji imao stariju osobu o kojoj se treba brinuti zna u kakvoj se situaciji nasla rodbina "nultog pacijenta" kad je otpušten iz bolnice i na koji su se način mogli brinuti o njemu. On je nakon određenog broja dana smješten u dom u Supetru u kojem su postupali po pravilima i stavili ga u izolaciju. Sve priče o tome da je rodbina "hodočastila bogatom barbi" maltene da bi ga ritualno dotaknula (jer "ipak su to Bračani") služe valjda da bi se malo zamaglila situacija i skrenula pažnja s propusta institucija u SDŽ i prihvatljivo je eventualno samo kao malo crnog humora u ovoj situaciji (kao npr. stih "kad su se 22 Bračanina intrala u karanteni"). Ali crni humor obično postane neukusan kad prva osoba umre pa budite oprezni sa zaje..ancijom na tu temu.

6. Važno je da se infekcija na otoku stavi pod kontrolu i zato se sve vraća na stanje od.prije mjesec i po uz onu, već zlokobnu rečenicu koju slušamo već dva mjeseca, a koju ćemo još dugo slušati: "sljedeća dva tjedna su ključna"

7. Stanje u SDŽ je slično stanju u "Sektoru Sjever" iz Oluje. Pa kako je predsjednik Tuđman smijenio zapovjednike i poslao generala Stipetića tako bi i Nacionalni stozer trebao smijeniti lokalni stožer i naći svog "Stipetića" da se i dole ovo zavrsi. Ovi koji su dosad bili ispunili su prihvatljivi bonus propusta barem za moj ukus.

Split: Unatoč velikom broju novozaraženih trajekt isplovio prema Braču Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL