NESTALI ZRAKOPLOV

Baterija iscurila, u potragu kreće robot-podmornica

14.04.2014 u 09:47

Bionic
Reading

Australija u ponedjeljak šalje robota-podmornicu u potragu za olupinom zrakoplova Boeing 777 kompanije Malaysia Airlines nestalog 8. ožujka u Indijskom oceanu, u zone u kojima je nedavno otkrivena naftna mrlja

Brod 'Ocean Shield u ponedjeljak će prekinuti potragu za signalima hidrofoničnom sondom te čim prije moguće pokrenuti autonomno podmorničko vozilo Bluefin-21', izajvio je koordinator potraga Angus Houston.

Posljednji akustični signal iz crnih kutija bio je uhvaćen prije šest dana, rekao je, 'a u proteklih šest dana nismo ništa detektirali i zacijelo je vrijemo da se krene u podmorje'.

Odašiljači imaju teorijski vijek trajanja od tridesetak dana i moguće je da je istekao jer je zrakoplov na letu MH370 nestao prije 38 dana.

Ocean Shield u nedjelju navečer otkrio je naftnu mrlju u zonama na koje se sada svela potraga jer su u njoj primani signali.

Dvije litre goriva prikupljeno je i poslano na analizu, no rezultati će se znati za nekoliko dana. Čini se da gorivo ne potječe s brodova, rekao je Houston.

Od 5. travnja, brod Ocean Shield uhvatio je u četiri navrata zvučne signale u ograničenoj zoni, na putanji kojom je vjerojatno letio Boeing 777, a ti signali nalikuju onima kakve odašilju crne kutije, koje bilježe podatke na letu.

Podmornički robot Bluefin-21, trebao bi otvoriti novu etapu u potrazi. Oblikom torpeda dugog 4,93 metara i opremljen sonarom, Bluefin-21 se koristi za uzimanje podataka u operacijama potrage za olupinama, za arheološka istraživanja i oceanografiju.

Ako Bluefinov sonar uhvati neki signal bit će izvučen na površinu, zatim će biti opremljen kamerom i vraćen u more. No taj robot ne može istodobno nositi i sonar i kameru.

Robot teži 750 kilograma i može ostati pod vodom 20 sati, ali je operativan najviše do 4.500 metara dubine.

'Svaka Bluefinova misija trajat će dvadeset-četiri sata', objasnio je Houston jer dva su sata za spuštanje, šesnaest za istraživanje podmorja, dva sata za uspon na površinu, četiri sata za analizu prikupljenih podataka.


Zona u kojoj istražuje brod Ocean Shield svedena je sada na nekoliko četvornih kilometara i nalazi se 2.312 kilometara sjeverozapadno od Pertha, velikoga grada na zapadnoj obali Australije.

Zrakoplov MH370 nestao je na letu između Kuale Lumpura i Pekinga 8. ožujka nedugo nakon što je poletio iz malezijske prijestolnice. No između Malezije i Vijetnama promijenio je putanju i okrenuo se prema Malajskom prolazu. Razlog se ne zna i pretpostavlja se da se srušio u Indijski ocean.

Istraga je postavila nekoliko hipoteza: da je zrakoplov bio otet, da je riječ o sabotaži ili očajničkom samoubilačkom činu nekog od putnika ili članova posade.