Sukob predsjednika i ministra

'Ovo je kulminacija problema koji se gomilaju 20 godina. Vlada uvjerenje NATO će nas braniti, to je super i ajmo zaboraviti na nacionalnu sigurnost'

09.11.2021 u 09:02

Bionic
Reading

Uoči sjednice Vijeća za obranu i za nacionalnu sigurnost u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' tema je bila sukob predsjednika države i ministra obrane, a govorilo se i o materijalnom stanju u vojsci te obrambenom proračunu

Potpredsjednik saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Mario Kapulica rekao je da su se na jučerašnjem sastanku premijera Andreja Plenkovića sa zapovjednicima svih grana Hrvatske vojske svi složili da je zadnjih pet godina hrvatska vojska doživjela promjenu nabolje, te da očekuje da će hrvatska vlada i ministarstvo obrane nastaviti unapređivati i uvjete rada i funkcioniranje hrvatske vojske.

'Nadam se da će prestati što je sam predsjednik RH nazvao obijesno korištenje ustavnih i zakonskih oblasti predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga koje je usmjereno da se izvrši pritisak na čitavi sustav kako bi se izmijenila jedna zakonita odluka ministra obrane. Žao mi je da predsjednik RH unosi nemir u oružane snage. Zabrinjava me što i u pisanim dokumentima Ureda predsjednika možemo vidjeti puno uvreda i omalovažavanja. To nije dobro. Očekujem da nakon sastanak takva praksa prestane, rekao je Kapulica za HRT.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović, rekao je kako nitko nema pravo ići preko Ustava.

'Ako Ustav definira da je on vrhovni zapovjednik što će se dogoditi u slučaju kad predsjednik izda zapovijed za korištenje nekog materijalno tehničkog resursa, a ministar je donio odluku. U vojsci je jača zapovijed po Ustavu i Zakonu jer načelnik glavnog stožera je odgovoran za provođenje zapovjedi, a s druge strane ministru je odgovoran za provođenje odluka, a predsjedniku odgovoran za provođenje zapovjedi. Imat ćemo golem problem, rekao je, te dodao kako stvorena atmosfera nije dobra ni za hrvatsku državu, ni za građane.

Smatra da će na kraju balade biti mantno tko je kriv i ne vidi politički da će itko trebati odstupiti jer to nije politički realno, a ni moguće.

'Premijer će ministra braniti ti bio zadnjeg daha, a s druge predsjednik će zadržati svoju poziciju. To znači da je pozicija načelnika glavnog stožera nedodirljiva jednako kao i pozicija ministra', kazao je Vidović.

Osvrnuo se i na odluku ministra Banožića da zabrani predsjedniku korištenje resursa HV-a. Rekao je da je to zakasnjeli ili ishitreni potez, te da smatra kako se neće moći dugoročno održati.

  • +27
Milanović i Banožić na obljetnici osnivanja Tigrova Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Docent Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti smatra da je ovo kulminacija problema koji je gomilaju već 20 godina.

'Pitanje odnosa predsjednik RH i ministra obrane nije riješeno nakon promjene Ustava 2000. Iako su postojali sukobi između Mesića i Rončevića, sve se rješavalo u tišini i bez ovakvoga medijskog cirkusa', kazao je Barić.

Istaknuo je kako je cijeli niz problema koji su zanemarivani.

'Mi nemamo ni prioritete ni usmjeravanja, Hrvatska nema ni vanjsku sigurnosnu politiku jasno definirano. Nemamo vojnu doktrinu koja mora operacionalizirati kako se oružane snage koriste, kako se bore. Nemamo obrambeno planiranje. Zato se postavlja pitanje u što se ulaže', kazao je i dodao da se kod nas po ulasku u NATO stvorilo uvjerenje - nas će sada NATO braniti, to je super i ajmo zaboraviti na nacionalnu sigurnost.

Vidović se složio s Barićem i rekao kako sve to i on govori već duže vrijeme.

'Nedostaje strategija, vojna doktrina, uveli smo u termin uporabe i korištenje oružanih snaga u zakon, a nismo razjasnili što to zapravo znači. Nedostaju i materijalno-tehnički resursi. Pozdravljam kupnju zrakoplova, ali gdje ćemo ih koristiti? Nemamo razrađenu doktrinu kada i gdje ih koristimo. Ima niz problema, a svi problemi izlaz iz toga što nemamo čvrsto zacrtano čemu služe naše oružane snage', dodao je Vidović.

Kapulica smatra da "rat" između predsjednika i ministra obrane nema smisla.

'Ponekad se pitam što se događa sa socijaldemokratima u našoj državi. U SDP-u imamo situacija da predsjednik koji je izabran..., zna se što predsjednik neke stranke može napraviti. Ne može promijeniti članstvo, vodstvo, može utjecati na to tko će mu biti politički i glavni tajnik, ali mora surađivati s ostalim izabranim ljudima. Tako je i ovdje. Predsjednik države koji je i vrhovni zapovjednik oružanih snaga mora surađivati s ministrom obrane i obrnuto i to su jasne stvari. Mi ovdje vodimo nastojanja da ako ne možeš s nekim surađivati da se taj smijeni. To tako ne ide', rekao je Kapulica.

Barić je istaknuo kako od današnjeg sastanaka ne očekuje ništa, te je stanju materijalnih resursa oružanih snaga dao nisku ocjenu 2.

'Kada nemate jasno definirano na strateškoj razini odluke, kako ćete odrediti prioritet razvoja. Kad se vojna organizacija želi revitalizirati ulaže se u ljude, istraživanje i edukaciju', zaključio je Barić.