ministar U DELNICAMA

Banožić upoznao specijalce s modernizacijom, okušao se i u gađanju

25.04.2023 u 15:27

Bionic
Reading

U prvom razdoblju Dugoročnoga plana razvoja započinje nabava brzih plovila RIB brodica i komunikacijsko-informacijskih sustava za provedbu specijalnih operacija, poručuje ministar

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj posjetili su u utorak Zapovjedništvo specijalnih snaga u vojarni „Stožerni brigadir Ante Šaškor“ u Delnicama gdje su održali radni sastanak s pripadnicima ZSS-a, priopćili su iz Ministarstva obrane RH.

Ministar Banožić pripadnike ZSS-a upoznao je s budućim planovima i projektima za modernizaciju sposobnosti Hrvatske vojske s naglaskom na planove modernizacije ove elitne postrojbe Hrvatske vojske.

Najavljujući nadolazeće projekte, Banožić je rekao kako je težište opremanja i modernizacije Zapovjedništva specijalnih snaga usmjereno na razvoj sposobnosti zračne, pomorske i kopnene grupe specijalnih snaga te sustava zapovijedanja i nadzora.

'Radi dostizanja pune operativne sposobnosti provedbe pomorskih specijalnih operacija, u prvom razdoblju Dugoročnoga plana razvoja započet će nabava brzih plovila RIB brodica i komunikacijsko-informacijskih sustava za provedbu specijalnih operacija', rekao je ministar Banožić.

Naime, cjelovito opremanje specijalnih snaga s četiri RIB brodice za pomorske specijalne snage proizlazi upravo iz potreba za provedbu pomorskih specijalnih operacija na taktičkoj razini te dostizanja zahtjeva NATO Cilja sposobnosti.

  • +13
Mario Banožić u Zapovjedništvu specijalnih snaga, Hrvatska vojska Izvor: MORH / Autor: F.Klen

'Opremanje od ukupno 6,7 milijuna američkih dolara provedeno je donacijom Vlade SAD-a s tri RIB brodice u vrijednosti od 5,1 milijuna USD, dok je Ministarstvo obrane kupnju jedne brodice u vrijednosti od 1,6 milijuna USD provelo 2022. godine', rekao je Banožić te dodao kako se isporuka tri donirane brodice očekuje u prvoj polovici 2023., dok se isporuka četvrte brodice očekuje u 2024. godini.

Govoreći o ulaganjima u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske, ministar Banožić istaknuo je i uvođenje višenamjenskog borbenog aviona u operativnu uporabu, nabavu dodatnih helikoptera Black Hawk, početak opremanja Hrvatske kopnene vojske borbenim vozilima pješaštva Bradley, isporuku raketa Mistral 3 i lansera sustava kratkog dometa koji uključuje i paket integrirane logističke potpore.

Na kraju, ministar je naglasio kako je vojnik središte obrambenog sustava te kako će Ministarstvo obrane i dalje raditi na poboljšanju uvjeta života i rada pripadnika Hrvatske vojske.

'Od početka mandata Vlade predsjednika Plenkovića fokus rada je na čovjeku – vojniku, dočasniku i časniku, a u tom smjeru nastaviti ćemo raditi i dalje. Bez zadovoljnih vojnika nema ni uspješne Hrvatske vojske', zaključio je Banožić.

Prezentaciju o ustroju, misijama i zadaćama Zapovjedništvo specijalnih snaga održao je zapovjednik ZSS-a brigadir Ivan Miloš.

Izaslanstvo Ministarstva obrane, predvođeno ministrom Banožićem, u sklopu posjeta ZSS-u položilo je vijence i zapalilo svijeće na spomen obilježju poginulim i preminulim pripadnicima ZSS-a u vojarni u Delnicama. U sklopu posjeta, pripadnici ZSS-a prezentirali su i dio svojih sposobnosti.