ODBOR ZA OBRANU

Banožić o ulaganjima u obranu i obuci Ukrajinaca: Hrvatska vojska je spremna

20.10.2022 u 20:18

Bionic
Reading

Saborski Odbor za obranu prihvatio je u četvrtak većinom glasova Godišnje izvješće za obranu za 2021. ministra obrane Marija Banožića, u kojem se ističe važnost ulaganja u obranu kako bi se odgovorilo na novo sigurnosno okružje uzrokovano geopolitičkim i geostrateškim promjenama

Izvješće je prihvaćeno uz opasku predsjednika Odbora Franka Vidovića (Socijaldemokrati) da je 'izneseno pred Odborom sa zakašnjenjem'. Zamolio je ministra Marija Banožića da iduće Godišnje izvješće bude podneseno znatno ranije.

Banožić je novinarima izjavio kako je godišnje izvješće podneseno sukladno rokovima, te da su članovi Odbora pohvalili ulaganja Ministarstva obrane kroz sredstva koja je Vlada RH osigurala u proračunu, nakon dugog niza godina.

Istaknuo je da je nakon više desetljeća neulaganja u resor obrane, ova Vlada premijera Andreja Plenkovića odlučila to promijeniti te je stoga i u 2021. prioritet u resoru bio ulaganje u standard života i rada vojnika te u modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske. „U izvješću o obrani ističe se važnost ulaganja u obranu kako bi se pravovremeno odgovorilo na novo sigurnosno okružje uzrokovano geopolitičkim i geostrateškim promjenama, i globalno i u našem okruženju“, rekao je Banožić.

Vezano za ulaganja riječ je prije svega o nabavci višenamjenskih borbenih aviona Rafale, borbenih oklopnih vozila Bradley, završetka projekta vezanih za ratnu mornaricu i buduće nabavke protuzračnog sustava kratkog i srednjeg dometa.

''Na ovakav način pokazujemo jasan pravac Vlade na čelu s premijerom Plenkovićem o modernizaciji i razvoju Hrvatske vojske'', dodao je ministar obrane.

Upitan za različita stajališta u političkom prostoru o obučavanju ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, Banožić je odgovorio da Vlada ima jasan stav prema Ukrajincima koji, kako je istaknuo, doživljavaju najteže trenutke.

''Što se tiče obučnih aktivnosti, hrvatski vojnici ih provode redovito s našim saveznicima i partnerima na različite načine. Obrana nije resor u kojem se nešto prvo treba ispolitizirati u javnosti, a onda se vraćati u zakonske okvire. Hrvatska vojska je spremna za svoje aktivnosti i one će se dogoditi nakon završene saborske procedure. Na taj način ćemo se ponašati kao odgovorna članica EU'', naglasio je ministar obrane.

Banožić: 2021. proračun za obranu iznosio 7,2 milijarde kuna

Upoznavajući članove saborskog Odbora s godišnjim izvješćem, Banožić je istaknuo da se u njemu ističe važnost ulaganja u obranu kako bi se pravovremeno odgovorilo na novo sigurnosno okružje uzrokovano geopolitičkim i geostrateškim promjenama, i globalno i u našem okruženju.

  • +9
Hrvatska vojska Izvor: Cropix / Autor: Danijel Bartolic / CROPIX

Dodao je kako je obrambeni proračun RH u 2021. godini iznosio oko 7,2 milijarde kuna, čime su dostignute smjernice NATO-a o izdvajanjima za obranu od 2 posto BDP-a, od kojih 20 posto za modernizaciju i opremanje.

Ministar je na sjednici istaknuo kako je u 2021. nastavljena provedba personalne politike “čovjek – središte obrambenog sustava” te da je nakon 30 godina postojanja i transformacije obrazovnog sustava, uspostavljeno Sveučilište obrane i sigurnosti Dr. Franjo Tuđman – nositelj obrazovanja časnika u razvoju vojne znanosti.

“Hrvatska vojska pokazala je da je spremna pomoći svojim građanima te je i tijekom prošle godine pružala potporu zdravstvenom resoru u borbi protiv pandemije, kao i pomoć stanovništvu i lokalnoj zajednici u uklanjanju posljedica potresa na Banovini. Kao sastavnica sustava domovinske sigurnosti pridonijela je uspješnoj provedbi protupožarne sezone 2021.”, rekao je.

  • +17
Banožić i Grlić Radman na predstavljanju kampanje 'We are NATO' Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

U kontekstu međunarodnih aktivnosti, ministar je rekao da je tijekom prošle godine Hrvatska nastavila aktivno sudjelovati u operacijama potpore miru, misijama i aktivnostima u okviru NATO-a, Europske unije i Ujedinjenih naroda, gdje su bila angažirana 643 pripadnika Hrvatske vojske, od čega 48 žena.

“U sklopu sudjelovanja u radu NATO i EU odbora i radnih tijela, Republika Hrvatska aktivno je sudjelovala u izradi novog Strateškog koncepta NATO-a i Strateškog kompasa Europske unije, jednog od najambicioznijih dokumenata Europske unije na području sigurnosti i obrane, čija je izrada započela upravo tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije”, naglasio je Banožić.

Dodao je da će Vlada RH i Ministarstvo obrane nastaviti razvijati nove i unaprjeđivati postojeće sposobnosti, kako bi Oružane snage RH i u budućnosti mogle odgovoriti na sve izazove i zadaće definirane Ustavom.