NJEMAČKI MEDIJI O SUMMITU

Banke pritisnute u stilu don Corleonea

27.10.2011 u 13:18

Bionic
Reading

Nakon dogovora o rezanju grčkog duga za 50 posto te konačno koliko-toliko jasnom putu izlaska iz krize eurozone, njemački mediji prvi puta s određenim optimizmom komentiraju ono što je sinoć odlučeno u Bruxellesu na samitu Europske unije

'Dax u plusu', jutros je ponosno objavio tjednik Der Spiegel u svojem online izdanju, javljajući da se najvažniji burzovni indeks Njemačke prilično obradovao rezultatima sinoćnjeg briselskog samita. 'Euro-euforija podigla cijene akcija', konstatira se u tekstu, u kojem se naglašava i da je DAX skočio jutros za debelih tri posto u prvih nekoliko minuta trgovanja.

Akcije moćne Deutsche Bank su odmah skočile za devet posto, a malo manje utjecajne Commerz Bank za 6,7 posto. Predsjednik uprave Commerz Bank ipak upozorava da 'jedna valuta i 17 različitih fiskalnih politika ne može dugoročno funkcionirati' te se pritom obavezao da njegova banka neće uzeti novac države ako dođe do krize poslovanja. Zaključak analitičara je zato jasan: dovoljna je bila činjenica što su se političari konačno dogovorili da tržište dobije vjetar u leđa.

Ipak, neki među njima upozoravaju da je sinoćnji dogovor tek 'prvi korak u dobrom pravcu', kao što je izjavio glavni ekonomist bankeJulius Baer, Janwillem Acket: 'Eurozona je još uvijek jedna velika bauštela, na kojoj ima mnogo posla.' Sueddeutsche Zeitung donosi pak veliki tekst pod naslovom 'Dobra noć', u kojem se kaže da je 'noćna smjena europskih političara donijela mnogo dobrih stvari', poput odluke o 'šišanju' grčkog duga, većim opcijama za djelovanja EFSF-a, ali i obećanje Silvija Berlusconija da će Italiju dovesti u red.

'Jedna od najvažnijih odluka je svakako ona koja se tiče europskih banaka. One ubuduće moraju povećati svoj temeljni kapital na devet posto, kako bi se mogle bolje nositi s obveznicama koje posjeduju od problematičnih zemalja eurozone. Sve dok se to ne dogodi novčarske institucije se moraju suzdržati s isplaćivanjem velikih dividendi i bonusa, jasno je poručio vrh EU', naglašavaju ove novine.

Njemački mediji javljaju i da se Angela Merkel ponašala vrlo odlučno u svojoj namjeri da se konačno sredi stanje eurozone: 'Ako je vjerovati ljudima kancelarke Merkel, šefovi država EU bankama su se obratili tako kao da su im prislonili pištolj na prsa i rekli da moraju prihvatiti grčko rezanje duga.' Merkel je sama kratko izjavila sljedeće: 'Bankama smo ponudili samo jednu opciju i rekli da je to naša posljednja ponuda.' Čini se da je to bila ponuda koja se ne može odbiti, u najboljem stilu Vita Corleonea.

Der Spiegel je već objavio komentar u kojem se Merkel obilno hvali: 'Zaključcima iz Bruxellesa Europa je napravila velik napredak u stabilizaciji eura. To je ponajviše zasluga kancelarke, koja si sada u političke uspjehe može upisati i nadilaženje trenutnog kaosa. Merkel se predstavila kao dobra Europljana, a usput je izborila i pobjede protiv dvojice političkih suparnika. U natjecanju s Nicolasom Sarkozyjem za vodeću poziciju cijele EU Merkel sada ima jasnu prednost, jer je većina njenih stavova prihvaćena. Unutarnjopolitički gledano, Merkel je opoziciju gurnula među statiste, koji u Bundestagu klimaju glavama na ono što ona predloži.'

Berliner Zeitung pak prenosi riječi ekonomskog stručnjaka Gustava Horna, s instituta IMK, koji se smatra bliskim njemačkim sindikatima: 'Dogovor iz Bruxellesa nije veliki potez koji će odjednom riješiti sve, ali je veliki korak u tom pravcu. Ipak, treba biti svjestan da tu još ima mnogo rizika. Ako stvari ipak krenu loše, bit će to jako skupo za sve nas.'

Konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung, često na strani kancelarke Merkel, konstatira da se u Bruxellesu 'dogodio proboj' te posebno ističe izjavu francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o tome kako je summit postao 'historijski događaj'.