SOCIJALDEMOKRATSKI POKRET HRVATSKE

Bandićeva stranka koalirala bi s Kerumom i Glavašem

Bionic
Reading

Stranka bi se, prema pisanju Slobodne Dalmacije trebala zvati Socijaldemokratski pokret Hrvatske

Prvi cilj nove stranke bit će formirati posebni zastupnički klub u Saboru i klub vijećnika u zagrebačkoj gradskoj skupštini. Arhitekti nove stranke procjenjuju da ona može oduzeti primat SDP-u u Zagrebu na izborima za Skupštinu. Ambiciozan plan uključuje i osvajanje desetak saborskih mandata na idućim parlamentarnim izborima, čime bi se Bandić našao u poziciji odlučivanja o tome tko će biti idući hrvatski premijer.

U Bandićevu stožeru uvjereni su da će osnutak nove političke opcije izazvati tektonski poremećaj u stranačkom životu zemlje. Predsjednički izbori su pokazali da je utjecaj SDP-a limitiran, a da moć HDZ-a slabi. Zato je ovo pravi trenutak za kretanje u novi politički projekt, ističe jedan Bandićev suradnik.

Osim Pančića, u redovima Socijaldemokratskog pokreta Hrvatske mogli bi se naći i potpredsjednici zagrebačkog SDP-a Jasmina Havranek i Slavko Kojić, Duško Ljuština, Davor Jelavić te Pavle Kalinić.

Bandićev plan predviđa da on sa svojom strankom na iduće parlamentarne izbore izađe u koaliciji s Kerumom i njegovom Hrvatskom građanskom strankom te Glavaševim HDSSB-om. Učlanjenje u novu stranku ponuđeno je i bivšem gospodarskom strategu SDP-a Ljubi Jurčiću