REAKCIJE STRANAKA

Bandićev potez očekivan, način apsolutno nedopustiv i sramotan

26.03.2015 u 19:03

Bionic
Reading

HNS-ov zagrebački zastupnik Tomislav Stojak izjavio je u četvrtak kako je očekivao odluku gradonačelnika Milana Bandića da za poslove vođenja grada ovlasti svoju zamjenicu Vesnu Kusin, a tu ovlast oduzme drugoj zamjenici Sandri Švaljek, no način na koji je to izvedeno na Gradskoj skupštini ocijenio je apsolutno nedopustivim i sramotnim. Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) rekao je kako bi da je normalna situacija, odnosno da Bandić nije u pritvoru, njegov potez nazvao egzibicionizmom

Stojak je Hini izjavio kako se tjednima najavljivala takva odluka gradonačelnika, koji na to ima pravo i u tom smislu je sve u skladu sa zakonom, Poslovnikom i Statutom. 'No, način na koji je to danas napravljeno, ovdje kod nas u Skupštini, mislim da nam je svima u Gradu Zagrebu na sramotu. Način na koji je gospođa Švaljek dobila papir ispred sebe na stol, odnosno kuvertu iz Remetinca, a gospođa Kusin novu ovlast je apsolutno nedopustiv', poručio je.

'Mislim da bi trebalo objasniti gospodinu Bandiću da se tako politika ne smije voditi, jer ovaj način na koji je to danas napravljeno je sramotan za njega, prvenstveno, naravno i za sve nas u Gradu Zagrebu. Ipak se radi o dvije zamjenice gradonačelnika, a da netko ulazi kao šerif u dvoranu i onako s visoka daje papire na potpis dvjema zamjenicama gradonačelnika je nedopustiv', istaknuo je Stojak.

Nedopustivim i sramotnim ocijenio je i da je 'osobni tjelohranitelj gradonačelnika Milana Bandića, Robert Ljutić, ušao u dvoranu Gradske skupštine i donio kuvertu te čekao dok Švaljek i Kusin nisu potpisale'. To se, napomenuo je, dogodilo za vrijeme završnog obraćanja zastupnicima načelnika Policijske uprave zagrebačke, odnosno na raspravi o Izvješću o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Grada Zagreba u 2014. godini.

Stojak je rekao kako nakon Bandićeva davanja ovlasti Vesni Kusin ne misli da će doći do prijevremenih izbora u Zagrebu, jer će Bandić, kazao je, s njom imati puno bolji odnos nego što je imao sa Švaljek te će 'zapravo nastaviti upravljati Zagrebom bez izbora'.

'Mi smo kao gradski HNS rekli jasno naš stav da je ova situacija u gradu Zagrebu u zadnjih šest mjeseci apsolutno loša, da Grad ne funkcionira i da bi najpoštenije prema svima nama u Zagrebu bilo da se ide na izbore i za gradonačelnika i za Gradsku skupštinu', naglasio je Stojak.

'Bandić se nalazi u teškoj životnoj istuaciji

'Da je normalna situacija to bih nazvao egzibicionizmom. No, s obzirom da se Bandić nalazi u teškoj životnoj istuaciji, to mu toliko ne zamjeram', kazao je HDZ-ovac Mikulić novinarima u Gradskoj skupštini.

Apelirao je na sve koji vode politiku Grada Zagreba da se vode samo ineteresima grada i njegovih građana. Upitan znači li ova situacija krizu vlasti u Zagrebu, Mikulić je kazao da će HDZ uvijek podržavati ono što je dobro i u interesu Zagrepčana. 'Sve ono što nije, tražit ćemo da se promijeni i da budu bolji prijedlozi kako bi ih mogli podržati u ime Grada Zagreba', rekao je, najavivši da će HDZ podržati prijedloge svakoga onog tko u njih integrira interese Zagrepčana, bez obzira na ime i prezime.

Istaknuo je kako ne zna hoće li ova situacija dovesti do prijevremenih izbora u Zagrebu, ponoviviši kako nije dobro da je Zagreb taoc pojedinca, odnosno njegove odluke hoće li ili neće dati ostavku.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Mario Župan ocijenio je kako je ova situacija pokazatelj da je riječ o sukobu unutar liste Milana Bandića, odnosno da su u sukobu između njega i njegove zamjenice Švaljek prevladali osobni interesi iznad interesa Grada.

Predaja punomoći čime Švaljek prestaje biti 'gradonačelnica'