PROMJENA DAYTONA ILUZIJA

Bandić: Treći entitet bi stabilizirao BiH

11.03.2014 u 13:19

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podržao je osnivanje trećeg, hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini u razgovoru za televizijsku postaju Al Jazzeera Balkans ističući da bi se na taj način stabiliziralo stanje u toj zemlji.

'Bosna i Hercegovina je zemlja tri konstitutivna naroda i nadam se uskoro i tri entiteta, da svatko ima mogućnost izabrati svoje predstavnike', rekao je gradonačelnik Zagreba, a prenose u utorak mediji. Pri tome je naveo kako je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana BiH Predsjedništva očiti dokaz da se Hrvatima ne dopušta mogućnost legitimnog zastupanja u Bosni i Hercegivini jer njihove predstavnike biraju mnogobrojniji narodi.

Nazvao je to majorizacijom prema Hrvatima dodajući da bi se političko stanje u BiH stabiliziralo s uspostavom jednakopravnosti tri konstitutivna naroda.

'Jedinstvena BiH je nemoguća bez zadovoljavanja interesa sva tri naroda. Načelo majorizacije je praksa u Federaciji BiH. RS funkcionira kao zaseban dio, separat BiH', rekao je Bandić. Pri tome je ocijenio da veća revizija Daytonskog sporazuma u skoroj budućnosti predstavlja iluziju.

Zauzeo se za još snažnije veze Hrvatske i BiH ocjenjujući to strateškim interesom službenog Zagreba.

I bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić se prošloga tjedna zauzeo za ukidanje dva entiteta te uspostavu više multietničkih regija. On se usprotivio ustroju trećeg, hrvatskog entiteta.