ODVJETNIČKI TIM

Bandić svoju obranu pojačao Marijanom Hanžekovićem

30.10.2014 u 16:12

Bionic
Reading

Odvjetničkom timu Milana Bandića, predvođenim Krešimirom Krsnikom, pridružio se odvjetnik Marijan Hanžeković - poznati odvjetnik specijaliziran inače za trgovačko pravo

Potvrdio je to za tportal sam Krsnik. Kazao je kako čekaju odluku o žalbi na jednomjesečni pritvor koji je Bandiću određen kako ne bi utjecao na svjedoke. Krsnik je ranije kazao da zagrebački gradonačelnik nije ponudio jamčevinu te da na svoju funkciju ne misli davati ostavku. S obzirom da se očekuje ispitivanje oko 270 svjedoka, Bandiću bi pritvor mogao biti produljivan nekoliko puta.

Hanžeković, vlasnik jednog od najvećih odvjetničkih ureda u državi, s više od stotinu zaposlenika, ujedno je član HSLS-a te nekadašnji član Predsjedništva te stranke. Stoga ga s Bandićem, osim odvjetničkog angažmana, veže i politički, s obzirom na to da je Bandićeva nezavisna lista u Skupštini Grada Zagreba u koaliciji s tom strankom.

Zanimljivo je da je Hanžeković specijalizirao pravo društava, pripajanje i spajanje, trgovačko pravo i financiranje projekata - tako barem navodi u svom životopisu - dok Bandiću u aferi Agram treba odvjetnik koji je spretan u kaznenom pravu.

U golemom odvjetničkom timu odvjetničkog društva Hanžeković ima puno manje kaznenih odvjetnika koji bi sada mogli uskočiti Bandiću nego trgovačkih. Jedini 'kaznjenjaci' koji rade u zagrebačkim uredima su odvjetnica Ksenija Vržina i odvjetnik Milan Radaković.


Uskok jednog od najpoznatijih hrvatskih političara tereti za niz koruptivnih nedjela povezanih u više slučajeva u kojima je Bandić naveden kao poveznica svih osumnjičenika, s izuzetkom dva sumnjiva zapošljavanja za koja je navodno odgovoran šef Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić.

Gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom u kojoj je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i državni proračun. Ukupnu štetu tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Bandića se tereti za nezakonitosti u poslovanju s Pripuzovom tvrtkom CIOS i Bramgradom Branka Mihaljevića te zbog Uskoku spornih donacija u predsjedničkoj kampanji. Također, terete ga da je trgovao utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom holdingu, a osumnjičen je i za nezakonito korištenje službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe.