BITKA ZA VLAST U HOLDINGU

Bandić Skupštinu dao na Ustavni sud

03.03.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podnio je tužbu Ustavnom sudu zbog proširenja Skupštine Zagrebačkog holdinga (ZGH), potvrđeno je za Business.hr iz kruga gradonačelnikovih bliskih suradnika

Nakon što je dva puta neuspješno pokušao obustaviti proširenje Skupštine ZGH-a (ne priznajući prethodno mišljenje Ministarstva uprave prema kojem je imenovanje Skupštine trgovačkih društava u nadležnosti predstavničkog tijela Grada Zagreba, odnosno Gradske skupštine), Bandiću nije preostalo drugo nego da na Ustavnom sudu pokrene postupak ocjene zakonitosti odluke o proširenju Skupštine Holdinga.

Podsjetimo, Ministarstvo uprave dva je puta kao neosnovane odbacilo prigovore zagrebačkoga gradonačelnika koji su se odnosili na nezakonito postupanje Gradske skupštine. Odluku o proširenju Skupštine ZGH-a Gradska skupština donijela je na prijedlog gradonačelnikove bivše stranke SDP-a u listopadu prošle godine, kada je Bandić kao jedini dotadašnji član Skupštine Holdinga dobio društvo još 10 gradskih zastupnika pozicije i oporbe, piše Business.hr

Detroniziranom Bandiću Gradska je skupština ipak ostavila mjesto predsjednika Skupštine Holdinga. Međutim, gradonačelnik je dosad svim svojim postupcima pokazao da ne priznaje proširenu Skupštinu ZGH-a. Na konstituirajuću sjednicu nije došao, uz obrazloženje da će proširenu Skupštinu priznati kada to učine i nadležne institucije, prvenstveno Trgovački sud.

Naime, Bandić se poziva na Zakon o trgovačkim društvima koji kaže kako skupštinu trgovačkog društva čini član društva, a kako je jedini član Zagrebačkog holdinga Grad Zagreb, kojega na temelju Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, Zakona o Gradu Zagrebu te Statuta Grada, predstavlja gradonačelnik, u Skupštini Holdinga može biti jedino on.

Bandić navodi i dosadašnju praksu Trgovačkog suda koji je slijedom navedenog ukinuo višečlane skupštine u trgovačkim društvima u 100-postotnom vlasništvu nekih drugih jedinica lokalne samouprave.

Takvog se raspleta događaja boje i u SDP-u, koji zbog mogućnosti poništenja novoosnovane Skupštine ZGH-a još uvijek nije pokrenuo postupak promjene članova Nadzornog odbora, kao ni Uprave poduzeća, koji su i dalje pod Bandićevom kontrolom.

Naime, izmjene u NO-u i Upravi društva morale bi proći registraciju na Trgovačkom sudu. Izda li sud negativno rješenje, bila bi to velika pljuska SDP-u. Stoga su u bivšoj Bandićevoj stranci odlučili taktizirati te računaju na izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi kojim bi se, nadaju se već ovog proljeća, nanovo preispitale ovlasti gradonačelnika u odnosu na predstavničko tijelo.

S taktikom odugovlačenja ne slaže se dio oporbenih članova koji su zaprijetili napuštanjem Skupštine Holdinga ako SDP što prije ne pokrene registraciju na Trgovačkom sudu.
Takva 'pat situacija' nikako ne ide na ruku funkcioniranju Zagrebačkog holdinga, koji zbog zategnutih odnosa na relaciji Holding-Bandić još nema ni plan investicija za ovu godinu.