VELJKO KAJTAZI

'Bandić samo podobnim Romima osigurava udžbenike za djecu'

05.09.2016 u 15:40

Bionic
Reading

Veljko Kajtazi, bivši saborski zastupnik poslao je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću otvoreno pismo u kojem ga proziva da preko Nure Islamilovske, svoje kandidatkinje u XI. izbornoj jedinici, uz pomoć udžbenika za školarce kupuje glasove

Kajtazi Bandića podsjeća da je Skupština Grada Zagreba na posljednjoj sjednici usvojila Prijedlog zaključka o osiguravanju besplatnih udžbenika u osnovnim i srednjim školama za pripadnike romske nacionalne manjine za školsku godinu 2016./2017. i da je nakon radosne vijesti među pripadnicima romske nacionalne manjine zavladalo razočaranje.

'Iako bi bilo logično da se takva dobra odluka o besplatnim udžbenicima provede na nacionalnoj razini te da svi učenici, i to ne samo pripadnici romske nacionalne manjine, dobiju besplatne udžbenike - to se nije dogodilo. Naime, 'uvjete i način isplate kao i subjekte' kojima će se izvršiti isplata, točkom 5. Zaključka odluke koju spominjem, 'gradonačelnik uređuje posebnim aktom'. Taj posebni akt zapravo nije akt, već se radi o kandidatkinji Vaše stranke Nuri Ismailovski koja ovih dana putuje kroz romska naselja i podobnim Romima, onim najugroženijim i najpotrebitijima, ako se obvežu na političku lojalnost (op. a., 'uvjeti isplate') - dodjeljuje pakete s udžbenicima (ili drugim sadržajima?) te na privatne račune pojedinaca isplaćuje sredstva građana Zagreba (op. a., 'način isplate')', navodi Kajtazi u pismu.

Smatra da je Bandić posljednjim potezom dokazao da nije socijalno osjetljiv, već naprotiv, da najugroženije i najosjetljivije skupine sa svojim suradnicima koristi za stvaranje političkih podobnika.

'Još jednom izazivate gnjev većinskog stanovništva prema Romima, još jednom pokušavate razbiti jedinstvo koje smo stvorili dugogodišnjim radom. U svim godinama na čelu Grada Zagreba ste imali priliku to učiniti i prije izborne kampanje, imali ste priliku zapošljavati Rome i nešto učiniti za njih, a to niste činili.

Za svaku dobru inicijativu ću Vas i ubuduće kao predstavnik Roma i ostalih jedanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru podržavati, ali Vas ne mogu podržati u manipuliranju i iskorištavanju mojih sunarodnjaka kratkoročnim mjerama i na način na koji to trenutno činite. Romska zajednica nije na prodaju, a u to ćemo Vas još jednom uvjeriti 11. rujna', zaključuje Kajtazi.

Što na sve kaže Nura Ismailovski, nismo uspjeli doznati jer na telefonske pozive nije odgovarala.