SKUPŠTINA PROTIV GRADONAČELNIKA

'Bandić preko Zagreb.hr-a financira kampanju!'

Milan Bandić

Milan Bandić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matic

Prijedlog nacrta proračuna za 2010. godinu prošao je prvo čitanje zagrebačke Skupštine sa 24 glasova za, sedam protiv i četiri suzdržana. Rasprava o gradskom proračunu za iduću godinu mogla bi se svesti na sljedeće: zastupnici Bandiću zamjeraju što nema jasnu viziju razvoja grada i činjenicu da su proračunska sredstva za 2010. dijelom već potrošena

'Uputio sam proračun koji je uravnotežen i realan, ali i socijalno osjetljiv', kazao je gradonačelnik braneći proračun. No upravo su na toj zadnjoj stavci zastupnici 'lovili' Bandića. HDZ-ovka Danira Nakić-Bilić istaknula je da su subvencije za ZET povećane za 50 milijuna kuna.

'Je li moguće da se toliko povećao broj korisnika javnog prijevoza u odnosu na prošlu godinu?' pita se Nakić-Bilić te dodaje da je u isto vrijeme subvencija za prijevoz osoba s invaliditetom za 2010. smanjena sa osam na pet milijuna kuna.

Vodomjer u svaki stan

Jednoglasno je prihvaćen zaključak o poduzimanju mjera energetskeučinkovitosti u Zagrebu, na prijedlog Kluba gradskih zastupnika HSS-a iHSLS-a, po kojem će Zagrebački holding od slijedeće godine započeti sprojektom poticanja ugradnje vodomjera i termičkih razdjelnika toplineu svaki stan.

Spomenula je da zbog nedostatka plana za razvoj Zagreba ne možemo vući sredstva iz pretpristupnih fondova EU-a. Proračun pokazuje politiku koja se vodi zadnjih devet godina. '

Prenošenje sredstava iz tekuće u sljedeću godinu postalo je praksa, a ne iznimka', zaključila je zastupnica Margareta Mađarić. Tražila je da se pojasni stavka oko sredstva namijenjenih promidžbi i intelektualnim uslugama. Kaže da su stručna služba i Ured gradonačelnika prošle godine na to potrošili više od deset milijuna kuna.

'Mi nemamo informaciju za što se trošilo i tko se tu reklamira', kazala je Mađarić. Naglasila je da je za gradsku publikaciju Zagreb.hr određeno pet milijuna kuna. Zaključak većine je da gradonačelnik prvenstveno putem Zagreb.hr-a vodi kampanju prvo za lokalne, a sada i predsjedničke izbore.

Stoga je klub zastupnika HDZ-a uputio amandmane za smanjenje sredstava za promidžbu. Alemka Kočić Čičin-Šain iz kluba HNS-a kazala je da u prijedlogu proračuna ne vidi kako će se Zagreb dalje razvijati te dodala da HNS zato nema namjeru podržati proračun.

Pročelniku Ureda za financije Slavku Kojiću
uputila je nerealan zahtjev da garantira svojom imovinom da neće biti još rebalansa proračuna. Zastupnik Jurica Mejić iz SDP-a ustvrdio je da su u 2009. godini potrošena sredstva za iduću godinu.

Slavko Kojić na kraju je kazao da će analizi proračuna za 2010. najozbiljnije pristupiti. Glasovanjem je prihvaćeno izvješće Kojićeva ureda za financije te je na Bandiću da odluči koje će amandmane prihvatiti, a koje ne.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!