NOVA ORGANIZACIJA PARKIRANJA

Bandić objasnio zašto se osjeća 'uškopljeno'

29.08.2013 u 16:02

Bionic
Reading

Odluka o izmjenama organizacije i načina plaćanja parkiranja u Zagrebu izazvala je raspravu na današnjoj sjednici Gradske skupštine

'Izmjene se rade kako bi se bolje iskoristio broj parkirališnih mjesta u gradu', rekao je pročelnik Gradskog ureda za promet Dinko Bilić te objasnio što će se njima postići.

'Detaljnije se propisuje pravo parkiranja osoba s invaliditetom te korištenje rezerviranih parkirnih mjesta. Predlaže se da se javna garaža pod određenim uvjetima može koristiti za humanitarna i slična događanja te da se korisnicima mogu ponuditi promotivne karte bez plaćanja naknade te se uvodi više vrsta garažnih karata kako bi građani imali veću mogućnost izbora. Olakšava se izdavanje povlaštenih parkirališnih karata', kaže Bilić

Kako bi se odluke o parkirnim zonama i blokovima donosile efikasnije, izmjenama je predviđeno da ih donosi gradonačelnik uz prethodno mišljenje vijeća gradskih četvrti i, što je gradonačelnik Bandić naknadno dodao, mjesnih odbora. Jednom godišnje o tome bi se obavještavalo Skupštinu, no ona ne bi više bila odgovorna za donošenje odluke. Na takve izmjene neki zastupnici imali su primjedbi. Tin Pažur iz SDP-a smatra da se u odlučivanje o parkiranju više moraju uključiti gradske četvrti. Gradonačelnik je odgovorio da se upravo to i uvodi ovim izmjenama.

'Mudar gradonačelnik će prihvatiti prijedloge mjesnog odbora. Što se mene tiče, dodajte: 'i mjesnog odbora', ne znam zašto ste to ispustili. Pa ste još uškopili, da dame oproste, gradonačelnika i vezali ste ga za mišljenje i mjesnog odbora. Gradonačelnik mora imati ovlasti, ali one moraju biti ograničene kontrolom, nadzorom, procedurom Gradske skupštine. Točka. Vi radite svoj posao, pustite gradonačelnika da radi svoj posao', izjavio je zagrebački gradonačelnik.

Bandiću su zastupnici na kraju rasprave prepustili ovlasti za donošenje odluka vezanih za parkiranje s 24 glasa za, 11 protiv te šest suzdržanih.