VODOPRIVREDA ZAGREB

Bandić kreće Oreškovićevim stopama i prodaje gradske udjele u tvrtkama

13.05.2016 u 20:05

Bionic
Reading

Članovi Odbora za kontrolu Gradske skupštine Grada Zagreba nisu podržali prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o prodaji 37 posto udjela Vodoprivrede Zagreb te će takav zaključak poslati prema zastupnicima Skupštine, priopćio je novinarima danas nakon Odbora njgov predsjednik Davor Bernardić (SDP). Da ne bi bilo zabune, nije riječ o Vodoopskrbi i odvodnji već o tvrtki koja se bavi gradnjom vodnih građevina

Naime, gradonačelnik Milan Bandić poslao je u skupštinsku proceduru zaključak za prodajom dionica koje Grad ima u vlasništvu. Riječ je o 37 udjela u tvrtki čiji je većinski vlasnik Milan Večković (52,46 posto) a mali dioničari drže 9,93 posto.

Kao razlog za prodaju udjela gradonačelnik navodi činjenicu da Grad od tih dionica ne ubire dividendu te da bi se dobivena sredstva mogla staviti u funkciju izvršavanja novih financijskih obveza Grada.

Za koliko bi Grad točno prodao svoj udjel nije poznato jer u obrazloženju odluke stoji da će se prije prodaje izvršiti procjena vrijednosti za utvrđivanje početne cijene dionica. Ako procijenjena vrijednost dionica bude manja od nominalne vrijednosti dionice, početna cijena za prodaju dionica utvrdit će se u ukupnom iznosu nominalne vrijednosti. Nominalna je vrijednost dionice sto kuna, a grad je vlasnik 148.739 dionica što iznosi 14,8 milijuna kuna.

Iako Bandić tvrdi da dionica Vodoprivrede ne ostvaruje dividendu, Bernardić smatra ovu odluku štetnom.

'Za 14 milijuna kuna prodaje se tvrtka koja će do 2024. ostvariti 200 milijuna kuna dobiti iz udjela u pročišćivaču otpadnih voda. Ako dođe do ove prodaje, to bi predstavljalo odricanje Grada od dobiti i upravljanja pročišćivačem', kazao je Bernardić

Prije četiri godine Večković je imao 32 posto dionica. Dio je kupio od malih dioničara, a dio od Hrvatskih voda. U siječnju 2013. za 6,7 milijuna otkupio je još 17 posto, da bi u tom trenutku stigao na 48,99 posto. U posljednje tri godine postao je većinski vlasnik tvrtke s 52,46 posto. Vodoprivreda je 2015. imala 280 zaposlenih, prihode od 75,2 milijuna kuna, a ostvarena dobit iznosila je 4,5 milijuna.

U medijima se svojedobno spominjalo da je do prvih paketa dionica došao na sumnjiv način i da zapravo dionice nije kupovao za sebe nego za tadašnjeg glavnog direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića i direktora Vodogospodarskog odjela Zvonka Marenića. Međutim on je to višekratno opovrgnuo. Tvrtka Lapor, čiji je vlasnik također Večković, spominjala se u aferi Fimi Medija.

Osim prodaje udjela u Vodoprivredi, Grad Zagreb želi prodati i 138 dionica HT-a, pet dionica Croatia Osiguranja te udjele u Industrogradnji (4,4 posto), Samoborskoj banci (0,12 posto) i Magmi (dva posto). Hoće li odluka o prodaji proći, doznat će se na Skupštini zakazanoj za 19. svibnja.