POSVETIO MU I PJESMU

Bandić ganut smrću prijatelja Malnara

Bionic
Reading

'Smrću Željka Malnara Grad Zagreb i naša Domovina ostali su trajno siromašniji za jednog svjetskog pustolova i putopisca, vrsnog novinara i publicistu, divnog i mudrog čovjeka koji je volio ljude i otkrivao nove svjetove. Otkrivao, upoznavao, a onda putem svojih emisija i kolumni približavao našim čitateljima i gledateljima', emotivno se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić oprostio od Željka Malnara

'Svugdje je Željko bio doma: i na nacionalnoj TV mreži s 'Noćnom morom', ali i na američkim sveučilištima gdje je primao nagrade; u voljenoj Indiji, ali i u pustinji, u prašumi, među urođenicima i plemenima; u društvu s filmskim zvijezdama, znanstvenicima, umjetnicima i državnicima svijeta. Njegovo gospodstvo duha činilo ga je jedinstvenom pojavom naše kulture.

Imao sam čast i privilegiju često biti u Malnarovom društvu i ponosan sam na naše prijateljstvo i međusobno uvažavanje. Željkova smrt rastužila me i ražalostila, mada smo znali za njegovo narušeno zdravlje i neizlječivu bolest. Vjerujem da tu težinu tuge i dubinu bola ovaj čas osjećaju svi ljudi u Hrvatskoj i svijetu koji su Željka sretali i poznavali. Baš onako kako je to rekao pjesnik ( Jure Franičević Pločar) u pjesmi: 'Kad umre čovjek zemlja postaje teža i dublja za jednu ranu, crnja za jednu jamu i jedan zakucan kovčeg. Kad umire čovjek svijet bi morao stati i zadrhtati težinom tuge dubinom bola...', napisao je Bandić

Mia Begović za Jutarnji list rekla je: Nema cure iz moje generacije kojoj se Malnar nije sviđao onako visok, markantan, s plavim očima. Ja nikad nisam bila zaljubljena u njega, ali je stvarno bio zgodan. I to ne samo izvana nego i iznutra. Jednom sam bila nervozna jer sam spremala težak ispit na Akademiji i nikako se nisam mogla koncentrirati. Željko me tada poučio jednoj indijskoj meditativnoj tehnici. Upalilo je, položila sam ispit'.
273550,273521,273513,232252
Nedjeljko Badovinac, nekadašnji producent 'Noćne more'
ispričao je anegdotu sa snimanja. 'On je u ‘Noćnoj mori’ pričao, spavao, jeo, pio, vrijeđao, suosjećao, ševio... Nema što nije radio na svojoj antiteleviziji. Jednom je u goste pozvao Stipu Mesića i Super Silvu. Mesić je sjedio desno, Silva u sredini, Malnar slijeva. Usred emisije ugasila su se svjetla, a Malnar je u mraku primio Silvu za sisu, ali desnu. Ona je vrisnula i napala Mesića. Rekla mu je da je bezobrazan, a Mesić je izgledao kao da će propasti u zemlju od srama.'

Braco, jedan od protagonista 'Noćne more' kaže kako mu je Malnar bio mentor, učitelj i stariji brat. 'On je bio neopisiv. Fenomen. Veliki čovjek velikog srca. Pravi gospodin. Bio je moj mentor, učitelj, stariji brat. I kum mom unuku Anelu, iako sam ga jedva nagovorio jer nije volio nikome kumovati. Pristao je zbog unukove ljepote. Mali je silno želio da mu Željko bude kum, a kada sam mu to prenio, zamislio se i rekao mi: ‘Slušaj, Cigane, pristat ću na to samo zato jer tvoj unuk uopće ne sliči tebi, nego je lijep poput mene’.

Putopisac Hrvoje Šalković ima dva uzora, Karla Maya i Željka Malnara.K’o curica sam se rasplakao kad sam čuo da je idol moje generacije preminuo', kaže Šalković za Večernji list koji je noći znao provesti budan gledajući 'Noćnu moru' i nije mogao vjerovati kada je Malnar u emisiju uspio dovesti Dennisa Rodmana.

Večernjakov novinar Hassan Haidar Diab
s Malnarom početkom 90-ih dvije je godine proveo na ekspediciji 'Put Aleksandra Velikog'. 'Na tom sam putovanju upoznao pravog Malnara. Čovjek pun emocija, ljubavi, ljudskosti i širokog znanja. Nikada se nije opterećivao vjerom, nacijom i bojom kože', o svom suputniku i prijatelju kaže Hassan. Upravo su Malnarova neposrednost i način ophođenja s ljudima otvarali sva vrata tijekom njihove dvogodišnje pustolovine.