POTRAGA NA MORU

Balon s Amerikancima pao kod Palagruže

30.09.2010 u 14:08

Bionic
Reading

Dvojica Amerikanca koja su sudjelovala u utrci balona, a jučer su nestala negdje nad Jadranom, još uvijek nisu nađena, no Talijanima je javljeno da se navodno nalaze milju i pol u njihovim vodama, negdje u blizini Palagruže

Glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marina Halužan, pod čijom se ingerencijom nalazi Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru, kaže da je nestali dvojac navodno pao milju i pol od Palagruže u talijanskim vodama. Iako ih još nitko nije vidio, takva je obavijest došla u talijansku središnjicu uprave za traganje i spašavanje.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) sa sjedištem u Rijeci koordinira potragu za balonom s dva člana posade koji je jučer nestao u južnom, talijanskom dijelu Jadrana, a za kojim od jučer intenzivno traga talijanska Obalna straža, javili su iz Ministarstva mora. Potragu u koju su uključeni patrolni brodovi i zrakoplov koordinira MRCC Rim.

MRCC Rijeka u pomoć je pozvao Obalnu stražu čiji zrakoplov pretražuje teritorijalno more oko otoka Palagruže, a pretražit će se i područje ZERP-a. Naime, područje oko Palagruže MRCC Rim u svojem je izvješću naveo kao moguću poziciju balona.

Obalna straža je u potragu uključena danas nakon što je središnjica u Rijeci putem telefaksa primila poruku od MRCC-a Rim s podacima o nestalom balonu i zamolbom za suradnju oko potrage za bijelim balonom koji, kako navode, u svojoj opremi sadrži i spasilačka odijela te prsluke za spašavanje.

Za sada nema nikakvih novosti o nestalom balonu, a središnjice dviju država u stalnom su kontaktu i zajednički koordiniraju akciju.

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru je zaprimila obavijest o nestanku balona jučer u poslijepodnevnim satima. Nestali su Richard Abruzzo i Carol Rymer Davis koji su krenuli iz Bristola u Velikoj Britaniji 25. rujna sudjelujući u utrci balona. Kontakt s njima izgubljen je u srijedu ujutro.

Sudionici utrke kažu da ih je zahvatila snažna oluja, piše Slobodna Dalmacija, iz koje su se jedva izvukli. U utrci inače sudjeluje 20 timova. Natjecanje Gordon Bennett svake godine počinje u državi čiji je tim pobijedio u prethodnoj utrci.