'PRIJATELJ PO MANISTRI'

Baldasarova kći zbrinuta u Ministarstvu kulture

05.06.2014 u 09:40

Bionic
Reading

Taman kad se pomislilo da je ispucao svoju kvotu političkog kadroviranja i 'uhljebljivanja' stranačkih kolega i njihove rodbine, splitskom gradonačelniku Ivi Baldasaru na isteku prve godine mandata otkrila su se još dva neugodna slučaja. Kćerku Ivanu zbrinuo je čak u Zagrebu, u kabinetu HNS-ove ministrice kulture Andree Zlatar, a nije loše prošao ni Nikola Bekavac, predsjednik braniteljske udruge koji je još prije izbora jedini javno dao podršku SDP-ovom kandidatu za gradonačelnika

Bekavac je u jeku kampanje, kada su se protiv Baldasara čak i iz vlastite stranke nizale optužbe za 'ratno dezerterstvo', javno istupio i obznanio da je baš on pomagao u prekrcaju humanitarne pomoći koju je Baldasar slao iz Italije preko Caritasa. Navodno je prevladavala manistra, na standardnom hrvatskom - tjestenina.

Godinu dana kasnije predsjedniku Udruge hrvatskih ratnih veterana grada Splita sve je nekako procvjetalo: Slobodna Dalmacija otkrila je da je nova gradska vlast po povlaštenim uvjetima njegovoj udruzi dodijelila gradski prostor od 300 četvornih metara u Ulici Matice hrvatske. Navodno, ondje će 'raditi nešto s djecom hrvatskih branitelja'.

Bekavčevoj udruzi ovo je već treći gradski prostor. Vrijedi zabilježiti da je jedan od njih prije devet godina dobila kao skladište, no vrlo brzo ga je prenamijenila u restoran. Da, bave se ugostiteljstvom, i to intenzivno, ali to nije jedina djelatnost: ove godine Baldasar im je dodijelio i organizaciju tradicionalne tombole na proslavi Svetog Dujma. Zlu ne trebalo, tu su bili i službeno angažirani Bekavčevi zaštitari, a gradonačelnikov 'prijatelj po manistri' pronašao je put i do mjesta u gradskom stručnom radnom timu za Civilnu zaštitu.

'Radi se o jednoj od braniteljskih udruga, a ne o Bekavcu osobno. Prostor je dodijeljen temeljem zahtjeva dviju braniteljskih udruga od kojih svaka ima nekoliko stotina članova. Rad na zaštitarskim poslovima za Svetog Duju je dobio, ali Grad je samo suorganizator, a tombolu je dobio na temelju dogovora. Ne znam detalje, na tome je radila Turistička zajednica', tradicionalno nevješto branio se gradonačelnik Splita.

Ni u priči oko angažmana kćerke Ivane u Ministarstvu kulture nije potpuno informiran: Baldasar je izjavio da 'ne zna ni što radi, vjerojatno odgovara na upite medija'. Naravno, kao roditelj nije baš mogao gledati sve sa strane i drago mu je da se zaposlila jer je bila odličan student. Bilo mu je teško gledati je nezaposlenu.

'Ali radi se samo o ugovoru o djelu, i to do kraja lipnja. Dakle moja kćerka je praktički nezaposlena. Diplomirala je prije četiri godine, radila je nešto kao turistički vodič, onda u jednoj tvrtki za 1.600 kuna, a zatim je otišla na ispomoć u Ministarstvo kulture. Sada je upisala doktorat', objasnio je Baldasar u srijedu poslijepodne.

Potom je pozvao građane da izađu na kotarske izbore koji se održavaju u Splitu ove nedjelje. Tko se angažira u politici, vidimo, vjerojatno će mu se isplatiti...