SVEOPĆA POMIRBA U SPLITU

Baldasar uspio: Partizani i branitelji zajedno položili vijence

22.06.2014 u 19:46

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar uspio je u naumu velikog pomirenja: Dan antifašizma obilježio je simboličnim polaganjem vijenaca ispred Spomen kosturnice NOB-a, Središnjeg križa na groblju Lovrinac i spomen ploče poginulim Bošnjacima u Domovinskom ratu, a u tome su mu se pridružili i predstavnici antifašističkih organizacija i udruge branitelja iz posljednjeg rata

Baldasarovo nedavno otvaranje spomenika IX. bojni HOS-a očito je proizvelo pozitivan efekt jer se na groblju Lovrinac dogodilo rijetko viđeno zajedništvo. Premda su i prije odavali počast poginulima iz Drugog svjetskog rata, predstavnici svih splitskih braniteljskih i stradalničkih udruga prvi put su se na taj način priključili obilježavanju Dana antifašizma.

'I ubuduće ćemo biti zajedno na ovakvim događanjima, a prvo sljedeće je obilježavanje pogibije Prvog splitskog partizanskog odreda. Osobno mi jako znači zajedničko obilježavanje Dana antifašizma i smatram da je to pravi put kojim treba ići', kazao je Baldasar. Podržao ga je predsjednik splitske Hvidre Mario Tomasović govorom o prekidu podjela i zajedničkom rješavanju problema.


Središnja proslava Dana antifašizma održana je u Muzeju grada Splita, gdje je predsjednik Udruge antifašista Josip Milat naglasio da 'sloboda pripada svima i nije stranačka'. I ondje je gradonačelnik Baldasar održao nadahnut govor.

'Pokazali smo da možemo, znamo i trebamo biti zajedno, da se možemo pomiriti. Nećemo zaboraviti, ali možemo oprostiti, zajedno ići dalje i zajedno gledati u budućnost. Mi jesmo svi zajedno baštinici naših djedova antifašista. Prije 73 godine naši sugrađani svih vjera i nacija ustali su zajedno protiv ultimativnog zla, fašizma koji je htio uništiti ljudskost na generalnom nivou, a to se isto dogodilo i 1991. godine, samo je u pitanju bio jedan drukčiji oblik fašizma. Mi smo uvijek baštinili antifašizam i treba nam svima biti na ponos i čast da pripadamo narodima koji su jasno vidjeli kakvo je fašizam zlo', kazao je Baldasar.