BIZARNA HRVATSKA ADMINISTRACIJA

Baldasar na karti nacrtao zašto je nemoćan

15.05.2014 u 08:57

Bionic
Reading

'Da bismo dohranili plažu i nasuli dva kamiona žala, moramo tražiti odobrenje Županije. Zbog njihovih urbanističkih planova moramo proći cijelu proceduru, a tek onda predmet ide prema ministarstvima, pa treba napraviti studije valovanja... Zbog dva kamiona čekati tri mjeseca, pa to je suludo!', požalio se splitski gradonačelnik Ivo Baldasar na jedan od detalja zbog kojih je pokrenuo inicijativu za povećanje ovlasti velikih gradova

Svoje gradonačelničke probleme jednostavno je ilustrirao: na karti Splita plavom bojom označio je prostor nad kojim nema nadležnosti - od park šume Marjan, preko gradske jezgre, svih glavnih prometnica i svih pet splitskih luka, pa do kompletne obale duge preko dvadeset kilometara. Jedan dio Gradske luke čak je ostavljen u bijeloj boji, jer - nitko ne zna kome pripada. Nigdje ne može ništa napraviti, a svi ga prozivaju.

'Ljudi uvijek misle da je krivac Grad. Dajte nam, pa neka nas barem s pravom prozivaju', jednostavan je Baldasar.

Njegovu inicijativu za prebacivanje dijela nadležnosti sa županija na velike gradove zasad su prihvatili Rijeka i Osijek, a čini se da će se ona dalje kretati na dva kolosjeka. S jedne strane, Gradsko vijeće Splita će već na idućoj sjednici od Županije zatražiti ono što smatra da mu pripada, a s druge će se pokrenuti izmjena zakona kako to ne bi ovisilo o dobroj volji župana.


'Nemamo namjeru tražiti da Split bude županija, ali neke stvari apsolutno da. Prostorno planiranje, pomorsko dobro i ceste - to bi po meni bio početak decentralizacije, a ne zatvaranje. Inicijativa je krenula i samo je pitanje kolike ćemo ovlasti dobiti, izjednačiti se sa Zagrebom ili mijenjati zakon pa gradovima s više od 100 tisuća stanovnika dati određene elemente. Župan Zlatko Ževrnja nema ništa protiv toga', tvrdi Baldasar.

Svoju kartu kojom plastično opisuje nemoć opisao je s nekoliko primjera. 'Društvo Marjan optužuje nas da nismo napravili ništa, a taj simbol grada je pod Županijom. Ona treba izraditi prostorni plan i taj posao traje već četiri godine. Mi možemo reći da su oni krivi, ali i oni mogu kazati da nismo pripremili svu dokumentaciju, i tako samo prebacujemo lopticu. A ništa se ne može napraviti', kazao je.

Problem je s 'krvotokom' glavnih gradskih cesta koje su formalno državne, a u poprilično su lošem stanju. Ili zašto su osnovne škole gradske, a srednje škole županijske? Zašto je Hitna pomoć također pod Ževrnjom, a ne mrda se iz Splita? Što će Županiji Dom umirovljenika?

'Ne želimo se izolirati u kutiju, ali volio bih čiste račune. Osim toga, treba započeti razgovore o ozbiljnoj decentralizaciji i drugačijoj organizaciji države. Neće ići preko noći, ali treba početi od nečega. Osobno nemam ništa protiv županija, ali u našem slučaju ona bi se trebala brinuti o sredinama koje nemaju ni novca ni kadrova', objasnio je splitski gradonačelnik.