Bakine kremšnite

Bakine kremšnite

25.05.2012 u 11:22

Bionic
Reading

Zapravo - mamine :). Ove koje vidite napravila je moja majka povodom svog rođendana, a u čast najboljoj kuharici u našoj obitelji bakici Đurđici. Bakine kremšnite su čista bečka škola. Takve još uvijek možete jesti po bečkim slastičarnicama

Ili, ako se upustite u home made izradu, u vlastitom dnevnom boravku!
Krem schnite, kako piše u bakinoj kuharici, se u potpunosti moraju izraditi ručicama.

Znači, nema kupovanja gotovog lisnatog tijesta i kremica u prahu. A ne!

Samo hand arbeit ... lako meni govorit' kad ih nisam napravila! Samo sam smazala 3 komada. I to u par minuta. Grozno! Poslije sam k'o sumanuta šetala psa po šumi da mi se ne bi pretvorile u jastučić na guzi, trbuhu ili bedrima ;).


Ne mogu odoljeti toj napasti! Bakine su krem schnite moj kolačić Madeleine i evociraju mi najljepše uspomene iz djetinjstva

Baka bi ih ispekla i skrivala u svojoj sobi, jer je tamo bilo najhladnije u stanu.
Nikad nije grijala svoju sobu.

Zdravije je spa't u hladnom, tak da je grijanje spavaće sobe čisti hoštapleraj, jer u njoj se ionak' boravi samo prek' noći.
Govorila bi Đurđica.

Kako sam je pratila u stopu, znala sam kad će ih tamo pospremiti i samo sam vrebala trenutak kad će biti dovoljno daleko da ne čuje moje bunarenje po njezinoj sobi.

Voljela sam kopati po njezinim stvarima, ormarima, navlačiti šešire, šubare, stare djedove naočale i iz torbice za kazalište vaditi mali dalekozor i špijunirati susjede.

Naravno da sam uvijek bivala otkrivena i istjerana uz prijetnje da ću dobiti po riti!
Naročito bi se uzrujala kad bi vidjela da sam iz protvana žlicom ili prstima sastrugala par kremšnita. Zbog toga sam par puta i dobila po riti!


Kremšnite su se pekle za posebne goste/prilike pa su morale biti i servirane netaknute


Recept ću prepisati direktno iz kuharice, ali uz sporadična pojašnjenja :)

53. Krem schnite (53. recept po redu u kuharici)

56 dkg maslaca izradi sa 19 dkg brašna i metni na hladno mjesto.

560 g maslacaizmiksaj sa 190 g brašna i stavi na hladno mjesto.

37 dkg brašna, 4 žumanjka, malo soli i koricu od limuna pomiješaj s malo mlačnog mlijeka.

370 g brašna 4 žutanjka, prstohvat soli i koricu limuna izmiksaj sa
šalicom mlačnog mlijeka.

Pomiješaj sa smjesom gdje je maslac i ostavi da odstoji 1/4 sata (15,20 minuta)
da se izrađeni maslac složi unutra. (?!?!)


Ovo sa slaganjem maslaca unutra ne razumijem ...


Izvaljaj u dva dijela, prst debelo, kao za savijaću, i stavi peći.

Razvaljaj tijesto u dva jednaka, četvrtasta dijela, prst debelo, posloži u dva protvana prethodno prekrivena masnim papirom.

Ubaci u pećnicu i peci dok kore ne požute i postanu hruskave cca. 20 minuta na 180 ili 200 C.

Izvadi kore iz pećnice i pusti ih da se ohlade.


Nadjev:


pola litre mlijeka pomiješaj sa 6 žlica šećera, 6 žutanjaka, 2 žlice brašna i mahunom vanilije

Stavi smjesu u kotlić, na laganu vatru i tuci.

Stavi smjesu u banjamariju, na laganu vatru i miješaj :).

Tuci dok ne zakipi i ne bude gusto.

Miješaj dok ne zakipi i zgusne.

Ugasi vatru i pusti da se ohladi. Izvadi mahunu vanilije (ako je išta od nje ostalo ;)).

Donju koru premaži hladnim nadjevom i prije nego je poklopiš s drugom korom istuci gusti šlag.

U pola litre slatkog vrhnja ubaci šalicu štaub šećera i izradi dok ne postane gusto.

Kad je šlag gotov, premaži njime nadjev i poklopi sve drugom korom.

Odozgora posipaj vanilin štaub šećerom i reži u četvorine.

Posluži uz kakav slatki liker (Porto, višnjevac, orahovac)

Bakine kremšnite su za one koji ne broje kune i kalorije ;) plus imaju strpljenja!