JASNE PORUKE RODITELJIMA

Bagarić: Nemojmo s djecom po principu 'ja nisam bio glavni u društvu, neka on bude'

18.06.2023 u 21:38

Bionic
Reading

Zašto se događaju prometne nesreće poput one na parkirališku trgovačkog centra u zagrebačkom Buzinu? Što motivira prije svega mlade i neiskusne vozače da svjesno opasnim radnjama na cesti ugrožavaju svoj i život drugih, pitanje je i za stručnjake. Za središnji dnevnik HTV-a govorio je psihijatar Ante Bagarić

S psihijatrom je razgovarala novinarka HRT-a Lucija Judnić. Psihijatar Ante Bagarić ustvrdio je kako su ovakve nesreće dio zabrinjavajućeg trenda.

'Čini se da je ovo postao trend da imamo ovakve teže slučajeve u zadnje vrijeme', rekao je. 'Što se tiče profila, uglavnom ove loše stvari u društvu prave osobe koje bi mi stručno nazvali nezrele narcisoidne osobe. Oni se u suštini osjećaju vrlo slabima i nemoćnima', ustvrdio je Bagarić za Dnevnik HRT-a.

Procijenio je kako je sve posljedica urušenog sustava vrijednosti i manjka empatije. 'Na nekoj društvenoj mreži da imaš prvu snimku, najbolju snimku, da si uhvatio najbolji kut, a ne prvi priskočio nekome tko leži na zemlji. To smo mi svjedočili u zadnjih dvadesetak godina tisućama puta, da se svugdje u svijetu događa', nastavio je.

  • +33
Užas u Buzinu: Automobilom naletio na skupinu ljudi na parkiralištu trgovačkog centra Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

'Želim biti prvi koji će imati snimku - opet jedan dokaz nezrelosti i opet jedan dokaz nedostatka razvijanja empatije u društvu. To je poremećen sustav vrijednosti. Ako bi nešto snimili, ako bi nešto radili, trebali bismo se učiti od ranog djetinjstva, da ako netko leži na zemlji, da bismo mi trebali biti uz njega, znali, ne znali i pokušavati mu nekako pomoći', upozorio je.

Poslao je poruku roditeljima. 'Poruka roditeljima, ovakve stvari idu na račun najviše roditelja, a onda društvo. Poruka roditeljima je svakako da i mi kao koji smo roditelji imamo zrele i nezrele stvari kod sebe. Nemojmo gurati nezrele stvari u djecu', kazao je, ilustrirajući to primjerom neostvarene želje da se ima najbolji automobil, pa se onda to prenosi na djecu po prinicipu 'ja nisam bio glavni u društvu, neka on bude'.

Cijeli razgovor možete pogledati ovdje.