NEVIĐENA BAHATOST

Bacili bombu, otišli po sendvič i vratili se upiti atmosferu

29.01.2013 u 10:02

Bionic
Reading

Posve opušteni vodički 'bombaši' nakon svog skandaloznog čina ostali su na mjestu zločina i s građanima su se prvo zgražali i komentirali eksploziju kod spomenika

Otkrivaju se novi detalji istrage protiv 'bombaša' s Trga bana Jelačića u Zagrebu. Tomislav Duvnjak (29), Tomislav Strikoman (28), Ivan Tubić (31), Lovre Birin (29) te otac i sin, Ivan (59) i Domagoj Šprljan (31), pritvoreni su na mjesec dana da ne bi mogli utjecati na svjedoke.

Kako se neslužbeno doznaje, Ivan Šprljan, koga terete da je nabavio vojni eksploziv, otprije je evidentiran za niz kaznenih djela, a neki su bili prijavljeni zbog nasilništva, navodi Večernji list.

Generalne probe aktivacije eksplozivnih naprava održali su 21. i 23. prošlog mjeseca na plaži Hangar u Vodicama. Plan je bio da treći i posljednji komad vojnoformacijskog visokobrizantnog eksploziva, koji im je dao Domagojev otac Ivo Šprljan, građevinski poduzetnik, aktiviraju na Novu godinu, no realizacija je odgođena zbog skijanja.

Šestorka je u srijedu u 2.30 sati na Trgu bana Jelačića podmetnula i aktivirala eksploziv, potom ostavši promatrati reakcije građana, zgražajući se s njima. Poslije toga su otišli do obližnje Tesline ulice na sendvič pa se opet vratili na Trg da bi 'upijali' atmosferu. Tek nakon toga ušli su u auto i otišli.

Podsjetimo, u ponedjeljak se povodom uhićenja 'bombaša', za koje se ispostavilo da su građani Vodica, na službenim web stranicama ispričao i Grad Vodice.

Uz to, kako je policija utvrdila da je jedan od bombaša član Mladeži HDZ-a Tomislav Strikoman, vandalizam je osudio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Na pitanje hoće li Strikoman snositi sankcije, šef HDZ-a rekao je: 'Apsolutno, a to ovisi o njegovoj ulozi u svemu tome. Sigurno će snositi sankcije.' Kao da sama činjenica da je sudjelovao u skandaloznom bombaškom činu nije dovoljna da se čovjeka po hitnom postupku izbaci ili barem suspendira iz stranke.


'Da je htio bombu - od konja vam ne bi ostala ni muda...'

Što misli o svojim sugrađanima, njihovom vandalizmu, tretiranju slučaja u medijima, ali i o 'političkoj klimi' koja vlada u zemlji, na stranici Vlade na Facebooku objavila je stanovita Ivana P. iz Vodica, a prenosi Večernji list.

Gospođa ili gospođica opalila je drvljem i kamenjem po medijima jer su roditelje bombaša nazivali poznatim staklarima, krojačima i slično. Prenerazila ju je objava činjenice da su privedeni otac i sin u rodbinskoj vezi sa Zvonkom Bušićem, koji je gulio dugogodišnju kaznu u američkom zatvoru zbog terorističke aktivnosti.

Obrušila se i na Gorana Burušića, načelnika zagrebačke policije, jer je 'bombaše' nazvao obijesnima.

Posebno skandalizira njezino banaliziranje bombaškog čina, a samo aktiviranje eksplozivne naprave naziva sredstvom zabave. Moglo bi se reći da upravo zahvaljujući ovakvim mentalnim sklopovima trebamo strahovati od budućih razornijih bombi.

Ivana P. piše sljedeće: Vratimo se 'bombi'. Ta strašna eksplozivna naprava nastala rukama strašnog teroriste Šprljana je u Vodicama sasvim uobičajeno sredstvo zabave. Sveprisutna na proslavama, pogotovo Božića i Nove godine. Imbecilno i kretenski, po mome mišljenju, ali je tako. I policija u Vodicama to već desetljećima tolerira, dapače i sudjeluje, pa pitam ja vas gospodine Burušiću (ili šjor ministar od milicije), možete li reći i nešto o svojim kolegama, koji jednako tako obijesno detoniraju iste 'bombe' kao i ovi mamlazi svaki puta kad netko od njih dobije prinovu. Ili je razlika jedino u tome što je oni nisu detonirali konju ispod repa?

Vandalizam je vandalizam svugdje, a ne samo ispod vaših cijenjenih noseva. I treba biti kažnjen kao takav, a ne medijski od kr.... praviti teroriste. Nisu vam oni krivi što vam po gradu gruvaju bombe, a vi ne znate kako postići da vam se građani osjećaju sigurnima do linčem čopora budala.

I ako niste znali, kod nas su svi poznati, jerbo smo malo veće selo. No to nas ne čini zlatnima, ni obijesnima. I za kraj, da je Šprljan htio bombu, uz sve iskustvo koje taj čovjek ima u građevini, a ne u terorističkim djelovanjima, vjerujem da biste bombu i imali. I od konja vam ne bi ostala ni muda