ministar prostornog uređenja

Bačić: Vlada i dalje upravlja planinarskim objektima osim u nacionalnim parkovima

15.11.2023 u 14:51

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je u srijedu u Hrvatskom saboru da će vlada i dalje upravljati planinarskim objektima osim u dijelu gdje se oni nalaze u nacionalnim parkovima i parkovima prirod

"I dalje ćemo mi upravljati planinarskim objektima, osim u dijelu gdje se ti planinarski objekti nalaze na područjima nacionalnih parkova i parkova prirode", rekao je Bačić predstavljajući prijedlog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.

Time je odgovorio Urši Raukar-Gamulin (Klub Možemo!) koja je prije početka rasprave traženjem stanke pozdravila vladino odustajanje od novog modela gospodarenja planinarskim domovima ocjenjujući kako je njezina stranka time uspjela spasiti te domove od "nerealne i sumanute komercijalizacije".

"Vašom inicijativom kojom se hvalite jasno pokazujete kako puno više vjerujete Vladi i Ministarstvu prostornog uređenja i državne imovine nego svom gradonačelniku i gradskom vijeću u kojem imate apsolutnu većinu koje bi, da je ostao stari zakon, bilo prepušteno Gradu Zagrebu", poručio joj je.

Bačić je kazao da na područjima nacionalnih parkova i parkova prirode postoje javne ustanove koje brinu o svim nekretninama u vlasništvu RH i time će i dalje nastaviti. Navevši kako je država vlasnik 40 planinarskih objekata, pojasnio je kako su željeli konstatirati kako njima upravlja npr. planinarski savez ili udruga bez naknade upiše u registar.

"Samo smo htjeli da taj proces utvrđivanja pojedinog planinarskog objekta, njegovog statusa, tko njime upravlja i tko ga koristi i sl. provede npr. gradonačelnik Zagreba a ne ministar prostornog uređenja i državne imovine. To je bila naša intencija i tako će ostati i dalje", rekao je. Dodao je i da će dijelom daljnje decentralizacije, pored planinarskih objekata, biti obuhvaćeni i kampovi, neprocijenjeno građevinsko zemljište, rezidencijalni objekti i drugo.

Na kritike oporbe da država ne zna koje su nekretnine od strateškog značaja za RH, Bačić je rekao kako postoji uredba vlade kojom su jasno propisani koji su to strateški objekti, poslovnim planovima jasno su definirani i sl.

Bačić je naveo kako će se sada prijedlogom zakona određeni poslovi, koji su do sada bili isključivo u nadležnosti vlade i ministarstava, prepuštaju na razinu županija i gradova tj. na 21 grad sjedišta županija te na četiri grada - Veliku Goricu, Vinkovce, Kaštela i Pula.

Naveo je i kako financijska decentralizacija podrazumijeva da će se sredstvima uprihođenima od raspolaganja državnom imovinom raspolagati tako da će 60 posto pripasti državi, 20 posto nadležnoj županiji, a 20 posto jedinici lokalne samouprave na čije se području nalazi pojedina nekretnina.

Bačić je kazao i kako u ovom trenutku u njegovom ministarstvu je u rješavanju ukupno 43.356 predmeta. Također, među inim, u internom Registru ministarstva upisano je 6.206 stanova ukupne površine 283.188 četvornih metara, 5067 poslovnih prostora ukupne površine 439.513 četvornih metara, 20.665 čestica, 500 neperspektivnih vojnih objekata i zemljišta 40 planinarskih objekata.

Tijekom brojnih replika HDZ-ovi zastupnici hvalili su decentralizaciju upravljanja državnom imovinom kako bi se učinkovitije rješavali imovinsko-pravna pitanja radi realizacije niza projekata dok je oporbu, među inim, zanimalo da li državne nekretnine na raspolaganju za upravljanje imaju 629 praznih državnih stanova.

SDP-ova Sanja Radolović upozorila je kako Državne nekretnine od 2016. godine nisu raspisale natječaj za njih, a Bačić je odgovorio da će kroz ovu godinu nastojati veliki broj stanova kojima upravljaju Državne nekretnine staviti u funkciju.

"U deset mjeseci otkad sam na dužnosti uredili smo 156 stanova", rekao je.