PONOVNO STANKE U SABORU

Bačić: SDP nas ucjenjuje oko istražnog povjerenstva, to je neprihvatljivo!

13.07.2017 u 09:46

Bionic
Reading

Zastupnici ni dva dana uoči ljetne pauze nisu odustali od traženja stanki na početku jutarnjeg zasjedanja. Jednu je tražio i HDZ-ov Branko Bačić na temu istražnog povjerenstva za Agrokor, a nakon stanki zastupnici su nastavili s raspravom o Mostovu prijedlogu Ovršnog zakona

Jučer smo raspravili prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva i jasno smo rekli da nemamo problema s tim da se osnuje istražno povjerenstvo, no nakon istrage DORH-a, podsjetio je nakon stanke HDZ-ov Branko Bačić. 'Čuli smo ucjenu iz SDP-a da ako se ne imenuje istražno povjerenstvo, neće se izabrati ustavni suci. Za nas je takva ucjena neprihvatljiva jer izbor ustavnih sudaca nije ustupak HDZ-u', poručio je Bačić.

Nadam se da ćemo do glasovanja doći do dogovora, dodao je.

Progovorio je i o članovima istražnog povjerenstva, rekavši da su se u medijima pojavila neka imena. 'Neki od tih ljudi bili bi u sukobu interesa', rekao je Bačić.

HNS se protivi osnivanju istražnog povjerenstva, poručio je Milorad Batinić. 'Koja je svrha osnivanja povjerenstva? U Saboru je bilo nekoliko istražnih povjerenstava koja su imala politički kontekst. To me podsjeća na vrijeme prije 90-ih, kada je politika sudila. Povjerenstva su politički sud', poručio je Batinić.

Također je zatražio da se pričeka istraga DORH-a, a da se onda, ako se svi usuglase, ide na osnivanje istražnog povjerenstva.

'Izjava Bernardića je neprihvatljiva, kao i to da se u isti rang stavlja izbor ustavnih sudaca i osnivanje istražnog povjerenstva', poručio je Batinić.

'Razumijem da postoji politička trgovina, iako to meni osobno nije prihvatljivo', rekao je Batinić.

'Povjerenstvo treba biti jednoglasno i neka narod zna kako se uništavala Hrvatska za vrijeme Domovinskog rata', poručio je Mostov Miro Bulj.

  • +8
Zastupnici raspravljaju o Ovršnom zakonu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Podsjetimo, stanku je zatražio SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić zbog neiskorištavanja europskih fondova, a nezavisni Željko Glasnović oko 'računa u inozemstvu'.

HDZ-ov Branko Bačić, kojem se pridružio i HNS, zatražio je stanku kako bi progovorio o istražnom povjerenstvu za Agrokor. Očekuje se da će odgovoriti na jučerašnji SDP-ov ultimatum. Podsjetimo, SDP je poručio da neće glasati za ustavne suce ukoliko se ne osnuje istražno povjerenstvo za Agrokor, i to nakon što je na klubu zastupnika HDZ-a jučer donesena odluka da neće podržati osnivanje povjerenstva.

Zastupnici raspravljaju o Mostovu prijedlogu Ovršnog zakona

Nakon stanki zastupnici su započeli i raspravu o Mostovu prijedlogu Ovršnog zakona, koji je Vlada prihvatila, ali i podnijela 13 amandmana.

Prema prijedlogu zakona, više se neće moći provoditi ovrha na jedinoj nekretnini kada je vrijednost glavnice manja od 20 tisuća kuna. Ako netko i ostane bez nekretnine, više neće ostati na cesti jer će izmjenama građanima koji dođu u takvu situaciju 18 mjeseci biti zajamčeno pravo na smještaj. Predlaže se i dizanje zaštićenog dijela primanja s dvije trećine na tri četvrtine prosječne neto plaće u Hrvatskoj.

'Jasno je da postojeći Ovršni zakon nije pravedan i da je to važan razlog za to što imamo velik broj blokiranih. Odlučili smo prihvatiti sadržaj većine amandmana iako ćemo zbog procedure neke morati predati u malo drugačijoj formi', rekao je Mostov Miroslav Šimić, dodajući da će, unatoč drugačijoj formi, sadržaj biti zadovoljen. 

Prihvatit će se i amandman Ivana Lovrinovića da svaka stranka plaća svoje troškove postupka.

'Pred nama je iznimno važna rasprava. Mnogi ste dali kvalitetne amandmane. Most je kroz prijedlog i današnjih amandmana pronašao najkvalitetnija rješenja da zaštitimo sve građane koje se godinama guli kroz Ovršni zakon, ali i da omogućimo svim vjerovnicima da naplaćuju ono što im se duguje', rekao je Šimić.