ZADOVOLJAN

Bačić: HDZ i vladajuća većina ispravo odlučili u borbi protiv koronavirusa

14.09.2020 u 18:35

Bionic
Reading

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo odlukama Ustavnog suda o ustavnosti odluka koje je zbog epidemije donio Nacionalni stožer civilne zaštite, naglasivši da su HDZ i vladajuća većina u Saboru donosili ispravne odluke u borbi protiv koronavirusa.

Poručio je, naime, da su HDZ i vladajuća većina u Hrvatskom saboru ispravno odlučili kada nisu aktivirali članak 17. Ustava, kojega su zagovarale određene političke grupacije i pojedinci u Hrvatskoj.

'Ustavni sud je današnjim odlukama gotovo sve odluke Stožera civilne zaštite RH potvrdio da su u skladu s Ustavom. U tom smislu izražavam i naše zadovoljstvo ovakvim odlukama Ustavnog suda', izjavio je Bačić novinarima ispred Središnjice HDZ-a komentirajući današnju odluku Ustavnog suda vezano uz zakone koje je o ovlastima Stožera civilne zaštite donio Hrvatski sabor.

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da su zakoni koje je o ovlastima Stožera civilne zaštite donio Hrvatski sabor, u skladu s Ustavom te da je zakonita većina odluka Stožera donesenih zbog epidemije koronavirusa.

'To je prva i najvažnija odluka kojom je utvrđeno da je Stožer civilne zaštite RH postupao sukladno Ustavu kada je svoje ovlasti 'crpio' iz Zakona o sustavu civilne zaštite i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti', poručio je Bačić koji je i predsjednik HDZ-ova saborskog Kluba zastupnika .

Drugom važnom porukom odluke Ustavnog suda drži to da je Hrvatski sabor ispravno postupio kada nije aktivirao članak 17, Ustava RH kojega su zagovarali određene političke grupacije i pojedinci u Hrvatskoj.

'Sabor je ispravno postupio kada nije aktivirao članak 17. i odluke kojima bi se suzbijalo širenje koronavirusa donosio dvotrećinskom većinom', naglasio je.

Jer, pojasnio je, u HDZ-u i vladajućoj većini ocijenili su da bi takav način postupanja u borbi protiv pandemije koronavirusa bio neefikasan i ne bi se moglo promptno na dnevnoj razini reagirati na suzbijanju širenja koronavirusa.

Upitan za komentar činjenice da je Ustavni sud jedino prihvatio prijedlog za ocjenom ustavnosti koji se tiče zabrane rada trgovina nedjeljom, Bačić je istaknuo kako je, od 125 mjera koje je Nacionalni stožer civilne zaštite donio u pola godine, njih 99 posto bilo je u skladu s Ustavom tj. imale su legitiman cilj - sprječavanje širenja zaraze te su bile oslonjene na donošene zakone u Hrvatskom saboru kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Vezano uz ocjenu Ustavnog suda oko zabrane rada nedjeljom, kazao je da će pričekati tjedan dana i onda će to moći detaljnije komentirati kada dobiju obrazloženje te odluke.

Na novinarski upit jesu li u bilo kojem trenutku očekivali drugačiji rasplet, Bačić je podsjetio da su HDZ i vladajuća većina od trenutka kada je ministar zdravstva donio odluku da je u Hrvatskoj potrebno proglasiti epidemiju, bili svjesni da - kao država, moraju postupiti brzo kako bi spriječili širenje zaraze.

U tom trenutku i sami su 'vagali' između članka 16. Ustava RH po kojem Hrvatski sabor može zakonima ograničiti slobodu građana i određena ljudska prava radi zaštite zdravlja te hoće li aktivirati članak 17. i proglasiti svojevrsno izvanredno stanje i onda te iste mjere donositi u Saboru dvotrećinskom  većinom. 

No, pojasnio je, znali su kako je u Hrvatskom saboru komplicirana procedura i protokol za donošenje bilo kojeg zakona i odluke za koju je potrebna dvotrećinska većina.

'Procijenili smo da zbog brzine i promptnosti reakcije treba ostati u okviru članka 16. Ustava i očito smo pravilno postupili', zaključio je Bačić. Upitan je li sjednica Ustavnog suda trebala biti javna, Bačić je podsjetio na mišljenja pojedinih ustavno-pravnih stručnjaka da i drugi ustavni sudovi i svijetu nemaju takvu praksu.