NAKON FIJASKA U IOWI

Bachmann okončala predsjedničku kampanju

04.01.2012 u 22:31

Bionic
Reading

Američka kongresnica Michele Bachmann u srijedu je okončala svoju predsjedničku kampanju nakon što je završila kao posljednja među šest kandidata na republikanskim predizborima u saveznoj državi Iowi, te nakon što se pokazalo da njezina kampanja nema infrastrukture, niti novca i zamaha za nastavak borbe

Kongresnica iz Minnesote pozvala je svoje pristaše da podupru budućeg predsjedničkog kandidata Republikanske stranke, te najavila da će nastaviti svoju borbu protiv politike Obamine administracije, za koju tvrdi da će SAD dovesti do točke s koje nema povratka.

'Sinoć su ljudi u Iowi progovorili vrlo jasnim glasom. Odlučila sam se skloniti u stranu i prekinuti utrku za predsjedništvo', rekla je Bachmann. 'Vjerujem da ćemo, ako ukinemo Obamacare (reformu zdravstva), okrenuti našu zemlju i vratiti je natrag, što moramo učiniti ujedinjeni. Vjerujem da se moramo okupiti oko osobe koju naša zemlja, naš narod i naša stranka odaberu da bude stjegonoša', rekla je Bachmann, okružena rastuženim suradnicima iz kampanje.

Njezina objava odustajanja od kampanje uslijedila je dan nakon što je dobila samo 5 posto glasova na republikanskim predizborima u Iowi, što je pokopalo njezine predsjedničke ambicije. Bachmann je otkazala kampanjski posjet Južnoj Karolini, unatoč obećanju pristašama u utorak navečer da nastavlja borbu 'kao najbolji konzervativac koji može pobijediti Baracka Obamu', na predsjedničkim izborima 6. studenoga.

Povlačenje Bachmann (55) , ljubimice ultrakonzervativnog pučkog pokreta Tea Party, moglo bi pogodovati bivšem guverneru Pennyslvanije Ricku Santorumu, koji je u utorak završio kao drugi u Iowi sa samo 8 osvojenih glasova manje od pobjednika Mitta Romneya, nekadašnjeg guvernera Massachusettsa.

Santorum, Bachmann i guverner Teksasa Rick Perry nadmetali su se u osvajanju potpore bijelih evangelika, glasačkog bloka koji je jedna od okosnica konzervativnog krila Republikanske stranke. Perry, koji je osvojio 11 posto glasova, u srijedu je objavio da odlazi u Teksas kako bi ponovo preispitao svoju kampanju, iako ostaje u utrci. Ako Santorum na kraju dobije potporu bijelih evangelika, to bi dugoročno ojačalo njegovu kampanju i izglede za predsjedničku nominaciju.

Bachmann, koja je odrasla u Iowi i u kolovozu je bila vodeća u anketi lokalnog Ames Straw Polla, kasnije je izgubila tu potporu zbog osipanja osoblja i problema s financiranjem, da bi prosincu završila na jednoznamenkastoj potpori. Republikanski predizbori nastavljaju se 10. siječnja u New Hampshireu.