RADNA SKUPINA

B.a.B.e i U ime obitelji savjetuju ministricu oko Obiteljskog zakona

23.03.2016 u 15:00

Bionic
Reading

Ministarstvo socijalne politike i mladih danas je javnosti predstavilo Radnu skupinu za analizu i ocjenu dosadašnjih učinaka i iskustava u primjeni Obiteljskog zakona. Radnu skupinu, koju su predstavile ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić te tajnica skupine i nekadašnja pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević Vrsaljko, čine stručnjaci s područja obiteljsko-pravne zaštite, temeljem čijeg će mišljenja Vlada RH zauzeti stav o eventualnom pristupanju izmjenama, dopunama, odnosno izradi novog Obiteljskog zakona

Kako je tijekom predstavljanja naglasila odvjetnica Matijević Vrsaljko, radnu skupinu čine doslovno predstavnici svih relevantnih stručnjaka, teoretičara i praktičara iz fakulteta, centara, sudova, udruga, odvjetnika, profesionalnih udruženja i ustanova koji imaju što reći o primjeni i sadržaju postojećeg Obiteljskog zakona.


Matijević Vrsaljko je istaknula kako su za potrebe što kvalitetnijeg rada radne skupine pribavili prijedloge i mišljenja 79 centara za socijalnu skrb i njihovih podružnica te stručnjaka iz tih centara, potom uglavnom obiteljskih sudova iz desetak Općinskih sudova, zatim prvi put prijedloge i mišljenja odvjetnika te udruga koje se svjetonazorski razlikuju poput Autonomne ženske kuće Zagreb, U ime obitelji, Udruge Dijete-razvod, udruge B.a.B.e. i Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Također, pribavljeni su prijedlozi i mišljenja profesionalnih udruženja poput Hrvatske komore socijalnih radnika te Hrvatske udruge socijalnih radnika, ureda pravobranitelja, Pravnih fakulteta i Katedri za obiteljsko pravo, Centara za posebno skrbništvo i građana koji su sudjelovali u stručnoj raspravi. Valja napomenuti kako je jedino dječja pravobraniteljica odbila uputiti prijedloge i mišljenja.

Tajnica skupine zaključila je prilikom predstavljanja radne skupine zaključila kako Obiteljski zakon mora biti kratak, jasan, dostupan, upotrebljiv, primjenjiv i na dobrobit svih građanki i građana.