GUŠENJE MEDIJSKE SLOBODE

Azerbajdžan zabranio BBC i Glas Amerike

31.12.2008 u 10:13

Bionic
Reading

Azerbajdžan je priopćio da stranim radiostanicama od 1. siječnja 2009. neće više biti dozvoljeno emitiranje programa na lokalnim frekvencijama

Azerbajdžansko Vijeće nacionalne radio-televizije priopćilo je da se ta odluka odnosi na BBC, Glas Amerike, Radio Slobodna Europa i rusku Europu plus. Vijeće Europe i azerbajdžanska oporba izrazili su zabrinutost zbog te odluke.

Administracija predsjednika Ilhama Alijeva optuživana je do sada za gušenje demokracije i medijskih sloboda.

Predsjedavajući Vijeća nacionalne radio-televizije rekao je da će strani mediji moći nastaviti emitirati program preko satelita, interneta ili putem kabela i dodao da je ova odluka vlade u skladu sa zakonom.

'Ne zatvaramo strane radiostanice, već želimo da njihove aktivnosti budu regulirane prema međunarodnoj praksi', rekao je novinarima šef političkog odjela predsjedničke administracije.

Odluka je došla u trenutku kada vlasti pokušavaju iznaći način za produžetak Alijevog mandata i nakon 2013. godine.

Parlament je prošlog tjedna podržao inicijativu vladajuće stranke Novi Azerbajdžan da se 18. ožujka 2009. održi referendum na kojemu će građani odlučivati o ukidanju ograničenja na dva predsjednička mandata.

Alijev je u listopadu osvojio drugi petogodišnji mandat na izborima koje je oporba bojkotirala, a europski promatrači okarakterizirali nedemokratskim.

Tom pretežnom muslimanskom zemljom od 8,5 milijuna stanovnika obitelj Alijev vlada više od tri desetljeća.

Oporba optužuje Zapad da je ublažio kritike prema Alijevom narušavanju demokracije iz straha da ne izgubi utjecaj na ogromne azerbajdžanske rezerve nafte u Kaspijskom moru.