KANDIDATI U NISKOM STARTU

Autobusima se osvaja Hrvatska!

27.11.2014 u 06:56

Bionic
Reading

Bitka za predsjedničku fotelju ulazi u samu završnicu. Ulaskom u kampanju počinje vrijeme predizbornih skupova, velikih riječi, blještavih reklama i grandioznih predizbornih skupova. Vodeći predsjednički kandidati Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović i Milan Kujundžić obilazit će zemlju autobusom, a Đuro Lubura, iz izbornog stožera Ivana Rude, kaže da oni na žalost nemaju novca kao kandidati političkih stranaka koji se financiraju novcem iz državnog proračuna pa će se zemljom voziti osobnim automobilom

Mladenka Šarić, glasnogovornica izbornog stožera Ive Josipovića, kazala nam je da Josipović planira obići gotovo cijelu Hrvatsku. 'Na put će se krenuti 9. prosinca s početkom izborne kampanje koja će trajati 18 dana, ali će biti dodatno skraćena zbog blagdana koje obuhvaća', kazala je Šarić.

Objasnila je da će obilazeći zemlju Josipović predstavljati program ustavne reforme za koju se zalaže na tematski tribinama. 'Tribine neće biti ex cathedra, već će prisutni biti pozvani da sudjeluju i postavljaju pitanja', napomenula je Šarić. Dakle, kampanja će biti kombinacija tribina i nekoliko predizbornih skupova u većim gradovima.

Kolinda Grabar Kitarović već ranije je kazala da će putovati zemljom u velikom autobusu predstavljajući program i da će joj se kampanja uglavnom svoditi na rukovanja s ljudima koje će susretati. Također će imati nekoliko velikih skupova.

Igor Hrstić, glasnogovornik izbornog stožer Milana Kujundžića, kaže da kampanje rade uvijek na isti način, cilj je obići što veći dio domovine i susresti što više ljudi. 'Putovat ćemo zemljom u jednom manjem autobusu po Hrvatskoj, susretati se s ljudima licem u lice i razgovarati', priča nam Hrstić. Neće, napominje, imati tribine niti će raditi velike spektakle. 'Hodat ćemo, imamo noge, razgovarat ćemo s ljudima na improviziranim skupovima', kazao je Hrstić.

Ivan Rude će se truditi ići na mjesta gdje ga pozivaju radnici kojima je pomagao i ljudi kojima može pomoći. 'Uglavnom ga pozivaju u posjet tvrtkama koje su propale ili su na putu da propadnu', kazao nam je Lubura. Koliko budu mogli obilazit će Hrvatsku osobnim automobilom. Lubura se požalio da im je mnogo teže nego stranačkim kandidatima.

Situacija oko Ive Josipovića zanimljiva je i zbog njegovog statusa aktualnog predsjednika. Mnogi mu zamjeraju da iskorištava predsjedničku funkciju u predizborne svrhe. Glasnogovornica Šarić kaže da je Ivo Josipović predsjednik i ostaje predsjednik u prvom mandatu dok ne bude inauguriran nakon pobjede na izborima u drugom mandatu za hrvatskog predsjednika.

Kako je objasnila, u kampanji će se strogo odvajati aktivnosti Ive Josipovića kandidata od aktivnosti predsjednika Republike koje se ipak, priznaje Šarić, ne mogu do kraja u potpunosti razgraničiti. Znači da će u obavijestima o aktivnostima biti naznačeno gdje je Ivo Josipović u kojoj funkciji. Šarić je kazala da će se i u vizualnom dijelu moći vidjeti ide li na neko događanje kao kandidat ili predsjednik. Naravno, u kampanji će predsjedničke dužnosti obavljati smanjenim opsegom.