NESLUŽBENO

Austrijanac Inzko novi visoki predstavnik u BiH

23.02.2009 u 23:36

Bionic
Reading

Europska unija podržala je u ponedjeljak Austrijanca Valentina Inzkoa kao kandidata za novog visokog međunarodnog predstavnika za BiH, javlja agencija Reuters iz Bruxellesa sa skupa ministara vanjskih poslova EU

BRUXELLES - Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, potvrdio je da su se ministri vanjskih poslova EU-a složili oko jednog imena ali ga nije htio otkriti.

"Mi smo se složili i sada moramo razmijeniti stajališta s ostalim članovima međunarodnog Vijeća za provedbu mira (PIC)", kazao je Solana. "To je već počelo i do sutra će biti dovršeno", dodao je Solana.

Osim EU-a u PIC-u su SAD, Rusija i Turska. Iz europskih diplomatskih izvora se doznaje da su Inzkoa, koji je obnašao dužnost austrijskog veleposlanika u Sloveniji, predložili ministri vanjskih poslova EU.

Novi visoki predstavnik dužnost bi trebao preuzeti do 1. ožujka. Navodno, dosadašnji glavni kandidat za nasljednika Miroslava Lajčaka, Britanac Emyr Jones Parry, nije bio u mogućnosti odgovoriti preuzimanju te obveze.