VAL ISELJAVANJA

Austrija poručila Kosovarima da ne gube vrijeme tražeći azil

20.02.2015 u 18:41

Bionic
Reading

Austrija je u petak objavila proglas u najvećim kosovskim dnevnim novinama s porukom Kosovarima da uzalud troše vrijeme i novac pokušavajući dobiti azil u EU-u, reagirajući na golemi val iseljavanja iz te siromašne zemlje

Sedam godina od proglašenja neovisnosti od Srbije, dramatično se povećao broj Kosovara koji pokušavaju ilegalno ući u EU preko Srbije, ostavljajući iza sebe kronično siromaštvo, nezaposlenost i političku korupciju.

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner to je pitanje otvorila tijekom posjete Prištini u petak, izjavivši na konferenciji za novinare da će Austrija vratiti tražitelje azila.

'Svaka dva tjedna imat ćemo čarter let i ako bude potrebno imat ćemo ih i više', rekla je Mikl-Leitner. 'Razmišljamo o vraćanju tih ljudi i kopnenim putem, ali o tome moramo razgovarati sa Srbijom', dodala je.

Austrijska vlada objavila je proglas na trećoj stranici lista Koha Ditore u kojem se kaže: 'Krijumčari lažu. Nema azila iz gospodarskih razloga u Austriji. Za ilegalan ulazak u Austriju možete biti kažnjeni do 7500 eura'.