LOV NA MIGRANTE

Austrija ojačava policijske patrole oko graničnog prijelaza Brener

23.05.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Austrija šalje na alpski granični prijelaz Brenner dodatnih 80 policajaca i ostalog osoblja radi jačanje patrola i hvatanja sve većeg broja neregistriranih migranata koji dolaze iz Italije, izjavio je austrijski ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka.

Sobotka je u nedjelju zanijekao da je to na bilo koji način povezano s predsjedničkim izborima u Austriji, na kojima će novog predsjednika, zbog gotovo izjednačenih glasova za kandidata desne Slobodarske stranke (FPO) Norberta Hofera i kandidata Zelenih Alexandera Van der Bellena, odlučiti glasovi koji će pristići poštom.

'Čini se da tu i tamo migranti pritječu preko Brennera, ponekad nitko, ponekad njih pet, sedam ili deset. Također, pojavljuje se i mali broj zahtjeva za azilom. Stoga ćemo pojačati odgovarajuće mjere na čitavom području Brennera', rekao je Sobotka. Kako je dodao, 30 službenika iz tirolskog područja, zajedno s njih 50 iz ostatka zemlje, započet će intenzivno raditi.

'Ljude se zaustavlja u regionalnim vlakovima, autobusima i vozilima', rekao je Sobotka.

Kazao je i da su se ilegalni prijelazi granice počeli pojačavati tijekom blagdana Duhova, nakon pada njihova broja krajem travnja, poslije njegova susreta s talijanskim kolegom.

Na stotine tisuća migranata od 2014., bježeći od rata i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi, prešlo je Mediteran i došlo u Italiju, a Austrija traži do Rima da zaustavi njihovo putovanje prema sjevernoj Europi.