nacionalna isprika

Australija se ispričala žrtvama pedofilije

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 22.10.2018 09:49
  • Objavljeno 22.10.2018 u 09:49
Scott Morrison

Scott Morrison

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Australski premijer Scott Morrison iznio je u ponedjeljak nacionalnu ispriku žrtvama pedofilije priznajući pred parlamentom da država nije bila na visini zadatka spram 'zluradih zločina'

'Počinili su ih Australci protiv Australaca, neprijatelji prisutni među nama', osudio je premijer u govoru izravno emitiranom na televiziji, prije nego je progovorio o žrtvama.

'Kao nacija, nismo ispunili dužnost prema njima, napustili smo ih, i zbog toga će nas uvijek biti sram', dodao je on, vidno dirnut spominjući seksualno nasilje počinjeno unutar vjerskih ali i državnih institucija.

Nakon desetljeća otkrića, australska vlada napokon je 2012. popustila pritiscima i osnovala Kraljevsko istražno povjerenstvo o institucionalnim odgovorima na pedofilske zločine.

Povjerenstvo je krajem 2017. objavilo porazno izvješće. Obratilo mu se više od 15.000 osoba koje su tvrdile da su bile žrtve pedofilije pod okriljem Crkve, iz sirotišta, sportskih klubova, škola ili omladinskih organizacija tijekom dugih desetljeća, a da te sumnje nisu završile istragama.

Više od 4000 institucija dovedeno je u pitanje, među kojima brojne katoličke ustanove, u svjedočanstvima često vrlo bolnim, na javnim saslušanjima ili iza zatvorenih vrata. 

Osuđujući zločine počinjene 'dan za danom, tjedan za tjednom, mjesec za mjesecom, godinu za godinom, desetljeće za desetljećem' u školama, crkvama, omladinskim organizacijama, izviđačkim klubovima, sirotištima, sportskim klubovima, kućanstvima, Morrison je izrekao novu nacionalnu doktrinu spram žrtava: 'Mi vam vjerujemo'. 

'Danas se ispričavamo djeci prema kojoj nismo ispunili svoju zadaću. Oprostite! Roditeljima čije smo povjerenje izigrali. Oprostite! Onima koji su nas upozoravali a nismo ih slušali. Oprostite!', nastavio je premijer drhtavog glasa. 

'Suprugama, supružnicima, djeci koja su se morala nositi s posljedicama tog zlostavljanja, prikrivanjima i opstrukcijama. Oprostite! Prošlim i sadašnjim generacijama. Oprostite!'

Parlamentarci su ustali i održali minutu šutnje nakon tih isprika, dok su brojne žrtve prisustvovale tom govoru u prijenosima organiziranima posvuda u zemlji. 

Izvan parlamenta u Canberri obitelji preminulih  žrtava okupile su se s transparentima na kojima su pisala imena te djece, braće, sestara za koje su službene isprike došle prekasno.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!