zasad zatvoreni

Australija će razmotriti otvaranje granica za cijepljene protiv covida-19

16.04.2021 u 07:19

Bionic
Reading

Australija će razmotriti postupno ponovno otvaranje svojih međunarodnih granica kako bi stanovnicima koji su potpuno cijepljeni protiv covida-19 omogućili putovanje u inozemstvo, izjavio je u četvrtak australski premijer Scott Morrison.

Australija je u ožujku prošle godine zatvorila svoje međunarodne granice što je pomoglo da izbjegnu veliki broj zaraženih kakav je viđen u drugim zemljama. Dosad su imali nešto više od 29.400 slučajeva covida-19 i 910 smrtnih slučajeva.

Australijski državljani i stalni stanovnici ne mogu trenutno napustiti zemlju zbog koronavirusa, osim ako iz nekog razloga nisu izuzeti od te mjere, dok putnici koji se vraćaju iz inozemstva moraju provesti dva tjedna u karanteni u hotelu o svom trošku.

"Prvi cilj  je Australcima koji su cijepljeni omogućiti kretanje i putovanje, posebno u važne svrhe", rekao je Morrison. To znači da bi cijepljeni ljudi mogli putovati u inozemstvo zbog poslovnih i osobnih hitnih slučajeva a po povratku bi proveli karantenu kod kuće.

Bilo kakvo takvo otvaranje ne bi se dogodilo prije cijepljenja ranjivih ljudi, jer bi putnici po povratku mogli donijeti najmanje 1.000 novih slučajeva tjedno u zemlju, rekao je Morrison.

U ponedjeljak će se otvoriti tzv. putnički balon" između Australije i Novog Zelanda, jedan od prvih takvih sporazuma od pojave pandemije.