KIŠA DONIJELA PESIMIZAM

Atipična turistička sezona u Istri

15.06.2013 u 08:00

Bionic
Reading

U pravu su svi koji tvrde da će po mnogočemu ova turistička sezona biti atipična i izazov, jer pokazalo se da je ključno pitanje sezone - kakve će biti vremenske prilike. U posljednjih 90 dana imali smo 50 kišnih, a možemo očekivati da će se problemi s najvećim poplavama u Europi u zadnjih petsto godina odraziti i kroz smanjeni interes za turistička putovanja, smatra čelni čovjek istarskog TZ-a Denis Ivošević, kojeg smo pitali kakva su očekivanja za lipanj i glavnu sezonu

'U ovoj godini bilježimo devet posto više u noćenjima i četiri posto više u dolascima. Prevedeno u brojke, u prvih pet mjeseci Istru je posjetilo 515 tisuća gostiju koji su ostvarili dva milijuna dvjesto šezdeset tisuća noćenja, što je za dvjesto tisuća više', kaže direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević, ocjenjujući da su to 'uvjetno rečeno dobri rezultati' budući da su svi praznici, koji su prethodnih godina padali znatno ranije, ove godine pomaknuti pa su tako blagdani krajem svibnja išli na ruku istarskim turističkim djelatnicima te turističku statistiku iz minusa preokrenuli u plus. Međutim, očekivanja za lipanj su daleko od toga.

'Mi se nadamo da ćemo u lipnju imati korektan rezultat, a to će biti - sve unutar minusa od 10 posto', veli Ivošević. Pojašnjava da recesiji i nepovoljnim vremenskim uvjetima treba pridodati i činjenicu da cijeli bazen oko Dunava vodi borbu s poplavama, što znači da se mnogi stanovnici bore za obranu svojih kuća i sigurno sad ne razmišljaju o odmoru.

Istra je Austrijancima jedna od omiljenijih destinacija, što potvrđuje i podatak da je u prvih pet mjeseci zabilježeno povećanje od 13 posto u broju dolazaka i pet posto u noćenjima. Prema podacima TZ Istarske županije, Istru je posjetilo 91.363 Austrijanaca, koji su ostvarili 344.393 noćenja. Pet postotni porast dolazaka i čak 17 posto veći broj noćenja bilježe i gosti iz Njemačke, koji su tradicionalno i najbrojniji istarski gosti, a u ovoj godini ih je bilo 122.177 s gotovo 816 tisuća noćenja, dok su slovenski gosti s ostvarenih 91.812 dolazaka i 296.180 noćenja i dalje drugi po brojnosti.

Talijanskih gostiju je, uglavnom zbog recesije, za 16 posto manje. Naime, u prvih pet mjeseci Istru je tako posjetilo 47.565 Talijana koji su napravili 125.760 noćenja. Istri vrlo poželjno rusko tržište, također je bilo u padu – 14 posto u dolascima i devet posto u noćenjima (3.593 i 24 172). No, iz putničkih agencija upozoravaju da bi gosti s ruskog i ukrajinskog tržišta mogli podbaciti i u glavnoj sezoni, a što se ponajviše pripisuje nezadovoljstvu dugotrajnim postupkom izdavanja potrebnih viza.

PLAVA LAGUNA

'Turizam je osjetljiva 'biljka' na koju mogu negativno utjecati pojave i događanja bilo koje vrste i koja je nemoguće izmjeriti bez vrlo detaljnih istraživanja, a to nitko ne radi. Sve se svodi na paušalne ocjene u koje se mi ne želimo upuštati', rekao je direktor porečke hotelijersko turističke tvrtke 'Plava Laguna'. 'Trenutno stanje rezervacija u Rusiji u odnosu na prošlu godinu je lošije pa se zbog lošijeg ostvarenja u lipnju, mogu očekivati i lošiji rezultati na kraju sezone iz Rusije', rekao je Ivić.

'Vizni režim nije nešto novo, jer znalo se i prije nekoliko godina da će nastupiti ulaskom Hrvatske u EU. Prema informacijama koje do nas dopiru, u prvom tromjesečju nakon sajma u Moskvi, bilo je malo nedoumica, zbunjenosti jer možda svi nisu znali kako će to funkcionirati, no nedavni posjet ministra turizma Darka Lorencina i direktorice Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić daje nadu da će za lipanj, srpanj i kolovoz biti dovoljan broj ljudi na izdavanju viza', kaže Ivošević.

Direktor istarskog TZ-a, ističe da je rusko tržište, koje u posljednjih sedam godina inače bilježi rast, za Istru izuzetno značajno jer je riječ o gostima koji dolaze avio prijevozom te su više platežne moći, pa tako rado borave u hotelima s četiri i pet zvjezdica. 'Gotovo 40 posto prometa u Zračnoj luci Pula ostvaruju upravo gosti s ruskog i ukrajinskog tržišta', veli Ivošević, navodeći i podatak da rusko tržište na godišnjoj razini raste od sedam do 12 posto.

Na naš upit iz Valamara su priopćili da se velike poplave zadnjih dana u Europi nisu za sad odrazile na poslovanje. 'Naše marketinške aktivnosti odvijaju se prema redovnom planu, te vjerujemo da ćemo i ove godine ostvariti planirane poslovne ciljeve. Velika većina naših gostiju dolazi iz zemalja članica EU, ali jednako tako očekujemo da uvođenje režima viza neće biti prepreka za dolazak gostiju s ruskog, ukrajinskog i drugih područja te da će se postupak izdavanja viza maksimalno olakšati i ubrzati. Fokusirani smo na daljnja ulaganja u naše poslovanje, čime želimo dodatno poboljšati ponudu i rezultate u predsezoni i podsezoni', navode iz Valamar Adria Holdinga.