istraga EK

AstraZeneca je u tvornici u Italiji sakrila 30 milijuna doza cjepiva

24.03.2021 u 11:11

Bionic
Reading

AstraZeneca je u tvornici u Italiji sakrila 30 milijuna doza cjepiva u pogonu Catalent u Anagniju, prenosi talijanska La Stampa. Ta je ogromna doza trebala biti izvezena u Veliku Britaniju, ali talijanske su je vlasti otkrile u sklopu istrage Europske komisije

Upravo se tamo nalazi cjepivo za koje se bore EU i Velika Britanija. Kada je riječ o dozama u EU, to je dvostruko od onoga što je cijela Europska unija dosad dobila od AstraZenece, dok je Britancima to garancija da će 15 milijuna građana dobiti drugu dozu cjepiva.

Riječ je o cjepivu proizvedenom u nizozemskoj tvornici i završenom u Italiji, prenosi The Irish Times. Ovaj list navodi kako je između Bruxellesa i Londona bilo telefonskih rasprava oko sudbine tih cjepiva. Europska unija istovremeno izrađuje prijedloge za pooštravanje nadzora izvoza cjepiva.

"Očekivali smo isporuke u stotinama milijuna, a ne primamo ni četvrtinu", rekla je u utorak zastupnicima glavna pregovaračica komisije za cjepiva Sandra Gallina."Razgovarali smo s državama članicama i, naravno, namjeravamo nešto poduzeti jer ovo je zaista pitanje koje se ne može ostaviti bez nadzora. Upotrijebit ćemo sve alate koji nam stoje na raspolaganju da bismo dobili doze", dodala je.

Prema trenutnim odredbama Europske unije o kontroli cjepiva, talijanska vlada i Europska komisija mogu odbiti izvoznu dozvolu za cjepiva ako tvrtka ima neispunjeni ugovor s Europskom unijom, ali predlaže da ih se pošalje na popis određenih zemalja, uključujući Britaniju. Pitanje je što će AstraZeneca ispoštovati, piše RTL.