Pirate parkour

Assassin's Creed IV: Black Flag

23.06.2013 u 20:11

Bionic
Reading

Franšiza koja ne treba previše predstavljanja uskoro dobiva svoj novi, piratski nastavak

Nakon samo godinu dana od izlaska prošlog Assassin's Creeda, izlazi nam nova instalacija Ubisoftove najpoznatije franšize. Vrijedi spomenuti da je Assassin's Creed 3 ostvario je golem komercijalni uspjeh prodavši 12 milijuna kopija što je čak 5 milijuna kopija više no što ih je prodao Assassin's Creed: Revelations.

Igra je najviše hvaljena zbog svojih vizualnih dostignuća, sistema borbe i pomorskih misija dok je 'dobila po prstima' zbog popriličnog broja bugova koji su bili prisutni na svim platformama od samog izlaska igre.

 

 

Assassin's Creed IV: Black Flag šesta je po redu Assassin's Creed igra te je nastavak Assassin's Creeda 3 zbog napretka priče iz modernih dana. Priča prati Edwarda Kenwaya, britanskog gusara i člana Assassin's Ordera – oca Haythama Kenwaya i djeda Connora, dva igriva lika iz prethodnog nastavka. Kao i prošlim AC-ovima, priča je podijeljena na dva dijela – jedan dio smješten je u sadašnjosti dok se drugi odvija u povijesnom okruženju.

Priča u sadašnjosti se neće vrtjeti oko Desmonda Milesa već oko samih igrača koji obavljaju funkciju 'istraživača' za Abstergo Entertainment – ogranak Abstergo Industriesa – te otključavaju sjećanja Edwarda Kenwaya.

 

 

Radnja novog Assassin's Creeda smještena je na i oko Karipskog otočja za zlatnog doba piratstva početkom 18. stoljeća. U igri su prisutna tri glavna grada; Havana, Nassau i Kingston. Prema riječima Ubisofta Assassin's Creed 4 će imati 50 lokacija za istražiti, od đungle, ribarskih naselja, plantaža, utvrda, otoka pa sve do ruševina Maya i egzotičnih Coconut otoka. Omjer između istraživanja na kopnu i moru bit će oko 60/40, a cijela igra imati će veći osjećaj open-world svijeta te neće stavljati restrikcije na igrača, za razliku od Assassin's Creeda 3 koji je bio više linearan i skriptiran.

Ostale aktivnosti uključuju lov, podvodno istraživanje i harpunanje bespomoćnih bića. Novi 'Horizon' sistem otvorenog svijeta automatski će stvarati misije za igrača kao što su pljačkanje brodova, spašavanje ostalih gusara itd. Ubisoft je istaknuo da će israživanje biti ključ u završavanju ove igre.

 

 

Svoja morska istraživanja igrač će ostvarivati brodom zvanim Jackdaw kojega je on kapetan. Jackdaw ćete moći nadograditi preko misija, haračenja i preuzimanja neprijateljskih brodova što će vam omogućiti pristup većem broju oružja. Igrač će također moći regrutirati posadu za svoj brod preko 'nevažnih' misija kao što su barske tučnjave, ali i preko misija koje uključuju žestoke pomorske okršaje. Isto tako za očekivati je da će posada umirati kod preuzimanja i ukrcavanja tuđih brodova tako da ćete morati konstantno regrutirati nove ljude. Posada je donekle i prilagodljiva vama pa ćete različitu posadu koristiti za različite tipove neprijatelja.

 

 

Assassin's Creed 4 navukao je gnjev PETA-e (udruga za zaštitu životinja) jer Ubisoft 'glorificira' ubijanje i lovljenje kitova. Naravno, Ubisoft je odbacio takve tvrdnje odgovorivši da 'ne podržava lov na kitove niti ga odobrava' te da je 'povijest njihovo igralište.'

 

Igra će imati standardan multiplayer prisutan iz prošlih igara.

 

Assassin's Creed 4 koristi AnvilNext engine koji Ubisoftu omogućuje da igru radi i za sadašnje i za next-gen konzole. Ubisoft je opet stupio u parterstvo sa Sonyem tako da će korisnici Playstation 3 i 4 imati dodatnih 60 minuta sadržaja za download.

 

Izlazak igre očekuje se 30. listopada na PC-u, Xboxu360, PlayStationu 3 i 4 te na Nintendo Wii U platformi.