UPADAO U RIJEČ

Assange upozoren da će biti izbačen ako bude remetio suđenje

08.09.2020 u 17:35

Bionic
Reading

Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa koji vodi pravnu bitku protiv izručenja iz Velike Britanije u SAD, sutkinja je u utorak upozorila da će biti izbačen iz sudnice ako tijekom procesa nastavi upadati drugima u riječ.

Američke vlasti optužuju 49-godišnjeg Australca za hakiranje vladinih računala i kršenje zakona o špijunaži zbog informacija koje je WikiLeaks objavljivao 2010. i 2011. godine.

Assange je uzviknuo „besmislica“ Jamesu Lewisu, odvjetniku koji zastupa Sjedinjene Države i koji je rekao svjedoku da osnivaču WikiLeaksa prijeti izručenje zbog objave imena svojih doušnika, a ne zbog dokumenata koji su procurili.

Sutkinja Vanessa Baraitser je Assangeu kazala da ne smije upadati u riječ iako će čuti stvari s kojima se ne slaže i koje će osporiti.

„Ako budete prekidali proces i svjedoka koji iznosi svoje dokaze, imam opciju da nastavim suđenje bez vaše prisutnosti“, poručila mu je.

„To nije nešto što želim učiniti, pa vam dajem jasno upozorenje“.

Assange se u utorak pred sudom pojavio drugi put otkad je u ponedjeljak počelo saslušanje o izručenju. Proces je počeo u veljači, ali je odgođen zbog koronavirusa.

Australac i WikiLeaks su prije deset godina razljutili američku vladu objavom tisuća tajnih američkih dokumenata. Njegovi pristaše smatraju ga pobornikom slobode govora koji razotkriva zloupotrebu moći Washingtona.

Američke vlasti tvrde da ga traže ne zato što ih je osramotio, nego jer je ugrozio doušnike, disidente i aktiviste za ljudska prava u nekoliko država, uključujući Irak, Iran i Afganistan.